nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Friday, October 3, 2014

Masak Bubur bayi Dengan Slow Cooker

Lama dah nak buat tajuk ni,
sebab ramai kwn2 yg tanya,
mcmne, apa, bagaimana, bila,
bila dah update blog pasal ni, 
senang,
just bagi link je, kwn2 dah leh tgk gambar..

aku tak la terer masak pun,
tapi makanan anak sedaya aku buat sndri,
ada lah jugak bg nestum baby tu,
tapi seingat aku baru brp kali ntah, 2-3 kali kot, utk try2..

lagipun tak elokkan bagi anak nestum tu kerap2..
kesian ke anak..
kecik2 lagi dah makan makanan segera..
so, better la buat sndri makanan utk anak,
disamping leh eratkan lagi, air tgn ibu dan anak..

utk ibu2 yg rajin2 pemalas mcm aku ni,
eloklah kiranya ada slow cooker ni,
senang sangat..


amat mudah..
malam sblm tido,
boh beras skit, air,
sagat laju2 carrot,
sagat jugak, salmon ke, daging ke, ayam ke,
letak ke auto,


yg ni aku boh carrot, bayam dgn ayam..


esok paginya,
ngam2 soi kata org cina,
betul2 baru masak pagi tu,
so, boleh la hantar ke taska stgh,
dan stghnya utk suap baby petang pulak..
jangan risau ye mommy,
petang ke malam ke masih bertahan elok lagi bubur tu,
sebabnya its consider baru masak pagi tu,
walaupun kita mula jerangnya malam tadi..,
itulah keistemewaan slow cooker nih.. 



boh dlm bekas,
aku suka bekas ni,
comel, kecik je, ngam2 utk bubur baby,
pastu stainless steel,
nnti taska nak panaskan, just rendam je mangkuk comel ni dlm air panas,
jap je dah panas,

nampak mcm besar je bekas ni,
tapi sebenarnya,
kecik molek je,
cuma bubur tu yg sikit,
faiqa tak makan banyak,
kalau paksa2 banyak karang dia muntahkan semua skali,
lagi rugi,
so, agak2 suap, pastu dia paling muka taknak, dah la,
mak tak paksa dah..
(perangai gini sebijik macam abg ilham dia masa kecik,
membawa ke besar dah, makan sejemput je)..


comei tak bekas,
mak jait dengan penuh kasih sayang..
beria2 mak jait..
suka tauuuu..
perasan sndiri..hihihi


budak mata besar yg comot..
muka kecik,
mata jek dah stgh dari muka..


comot comel..
suka betul minum air kosong dengan sudu..
kalau mak lambat bagi air kosong tu,
dia siap gigit2 tepi mangkuk lagi..



p.s: beria mak masak pun badan faiqa tak naik jugak,
beza dgn dia lahir 4 kg++..
mau nak naik, sehari sure berak 3-4 kali, 
kira normal la bg dia,
benda tak sempat nak jadi lemak,
dah kuar balik dah..








1 comment:

  1. Kita pun nak siap2 study solid food. Adam nk smpi 6bln dah. Hehe

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK