nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Monday, July 14, 2014

mencuba Teknik percussion untuk Faiqa Mahirah


Lama rasanya baby faiqa selsema..
aku sedut hingus dia sentiasa,
dengan penyedut hingus maupun direct dengan mulut ke hidung..
tapi tak  berkesan
dok ada jugak..

gi klinik swasta biasa,
makan ubat tak jalan,
risau lak,
tengok google ramai ibu2 yang suggestkan teknik percussion,
so, try la buat..


empat hari berturut-turut aku buat
wapkan air panas, dengam bawang putih dan herbatussauda,
aku wap guna periuk nasi
ok jugak, byk hingus yang kluar


(geram lak tgk muka dia time ni)
rasa nak gomol2..hihihi...

wapkan periuk nasi tu ke muka
tapi jangan dekat sgt,
terbakar lak muka baby tu, agak2 la,
kita rasa mcm ok2 je
tepuk blkg anak kiri kanan, 
tp jangan tepuk tgh2 tulang belakang eh..



bila dia menangis lg banyak keluar kahak dan hingus..


tapinya,
bila malam dia nak tido,
still bunyi lagi,
last aku rasa mcm tak baloi je aku dok tepuk dia,
dah la tiap ari nak hadap faiqa meraung,
tiap kali menepuk
tapi hasilnya selsema dia kurang sikit je,
at last aku bawak gi klinik kerajaan,
doc suruh Neb.
kata doc,
banyak sangat dah bunyi kahak faiqa yg dia dengar
memula doc tanya, nak tak warded,
aku elak la,
dah kenapa lak, sikit2 je pun nak warded bagai,
so, doc soh dtg dua hari berturut utk neb..



alhamdulillah,
lepas neb 2 hari tu,
dan sehari 3 kali
faiqa banyak muntah2 kahak,
najis dia pun berlendir2,
rasa aku kahak dia kuar melalui najis jugak
opps tak lupa jugak,
doc ada bagi ubat cair kahak + antibiotik

selang dua ari pastu tu, 
nafas dia tak bunyi dah,
setelah sebulan jugak la dia berkahak dan berhingus,
klinik swasta tak jalan,
teknik percussion pun tak jalan,
nak gi klinik kerajaan jugak rupanya,

lepas sihat je,
faiqa minum susu banyak skrg,
dari 2.5 oz skali minum,
naik ke 4.5 oz skali minum,
dan dah pandai pegang botol sndri jugak ,hebat kan.. hihihi..



dan alhamdulillah, arini faiqa 7 bulan, 
masih breastfeed penuh dari mak.. 
harap hajat mak sekurangnya setahun tercapai..

budak jambul seketul..


kalau letak dalam walker, 
kemain noty lagi,
laju je menjelajah rumah..


p.s : sentiasa sihat ye sayang, 






4 comments:

  1. anak2 saya pun sama..kalau batuk2 memang kena nesp...sebab jenis yg banyak kahak dlm paru2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. risau jugak, takut terbiasa sampai besar kan.. tp kita nak bagi anak cepat sikit, terpaksa la jugakkan rizziela..

      Delete
  2. Reza biasa buat teknik tepuk tu kat Hasya, Tapi kalau nak buat, masa awal2 lagi dah kena buat. Masa selesema atau batuk dia baru nak mula. Dah lama tak bagi ubat batuk or selesema kat Hasya. Sekarang bila dia mula batuk atau selesema, suruh dia makan vitamin C lebih sikit. Tapi Faiqa kecik sangat lagi, Next time bila dah mula je batuk nya, terus buat teknik tepuk tu. Kot2 menjadi ;)
    Faiqa dah mula makan kan tapi kuat juga dia menyusu ye. Ni yang kena berusaha lebih buat stok susu Atif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kot reza, bel tak buat awal2.. len kali klau stat batuk je kena stat buat dah.. lgpun klau baru stat batuk kahak, takkan nak neb dah kan.. vitamin c stat umo setahun kot kan.. nnti faiqa dah masuk setahun boleh la proceed cari vitamin plak..
      aah, faiqa suka makan, tapi dia tak suka klau puree yg aku blend tu ada beras/nasi atau pasta, mesti dia makan sikit, klau 100%buah dan sayur, byk dia makan, siap bertambah lg..

      Delete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK