nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Monday, May 19, 2014

First Solid Food untuk Baby Faiqa Mahirah

Semalam Baby Faiqa stat solid foodnya..
yes..yes..yes,
Faiqa belum 6 bulan lagi..
aku statkan dia pada umurnya 5 Bulan 2 minggu dan 6 hari...
lbih kurang 5 bulan 3 minggu la kan..

another 1 week to go..
kenapa aku statkan awal sminggu..????
adakah sebab aku tak sabar dan oevr excited..???
eceh ayat kan, hebat konon..hahahaha

taklah,buka sebab aku tak sabar, (ok..ok ada jugak sifat xcited tu, aku ngaku)
tapi lebihnya kepada,
aku nak bagi baby faiqa induksi, 
supaya nanti 6 bulan tepat, bila pengasuh dia yang stat bagi,
aku taknak Faiqa terkejut..
dan nyusahkan pengasuh aku..

so, 
untuk melancarkan kerja,
aku decide la bagi sminggu awal..

makanan apa yang akan dirasmikan oleh Baby Faiqa pun
aku terpikir2, sampai masuk mimpi ha,
aku mimpi suapkan Faiqa aiskrim.. hehehe, gilos mak nyer ni,

select nye select, 
akhirnya aku statkan dengan Pumpkin (Labu) campur dengan breastmilk..

Taraaaaaaa,
puree labu dengan breastmilk..
aku pakai mangkuk arcopal biasa jek,
ujung minggu ni baru nak beli mangkuk khas untuk Faiqa yang BPA Free nye..
so, nak selamat pakai mangkuk kaca dulu yang memang sah2 BPA Free


Haipppp,
takmo takmo,
kegemaran dia memang la tu,
capai remote, pastu nak masuk dalam mulut..
kotor la cayang..



1St bites ever...


2nd bites..


suka nampak..
siap nyonyot2 sudu tu macam botol susu lagi..


dan lagi..
sukerr ye..


dah habis semangkuk..

muka nak lagi..
tapi mak tak bagi dah,
takut perut dia terkejut lak..
tetiba jek bagi banyak2 kan,
cukup lah 5-6 sudu untuk minggu pertama ye nak..

licin...


dan esoknya..
lesson learn..

hari 1st pakai baju, 
habis berlemuih baju,
so esoknya, suapkan dia bugil..hihihi..


nampak je mak pegang mangkuk dengan sudu, 
muka dah senyum dah..



budak comot..
mak nak suapkan dia,
dia pun sibuk tangan tu nak capai sudu tu jugak,
tu yang leh berlemuih tu,
sampai ke bahu, perut abis pumpkin tu..




budak busyuk mak..




macamne mak buat puree labu tu..??
senang je,
potong kecik2 labu,
boh dalam loyang, then kukus dia..
dah lembut,
blend dia dengan susu ibu sedikit, campur air masak sedikit..
nanti time nak suapkan dia, 
baru tambah lagi susu ibu tu utk mencairkannya,
ingat, makanan pertama baby mestilah cair2 je,
ok..

blend makanan baby guna Blender shake and take..
kecik comel je,
senang nak bawak balik kampung nanti..

takyah beli yang mahal2 bagai tu,
baby makan berblend 3-4 bulan je,
pastu tak guna dah nanti...

ok nanti sambung lagi dengan gadjet2 untuk solid food baby ni eh..


p.s: induksi 4 hari tukar2 makanan, lepas ni nak bagi apa eh, kentang ke carrot...
pikir mak, jangan tak pikir.. :)

.



No comments:

Post a Comment

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK