nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Tuesday, March 11, 2014

Pengalaman bersalin Nur Faiqa Mahirah di HUKM..

Hi geng...

Seperti dijanjikan,

Mengandung kali ni tak macam aku mengandungkan anak2 yang lepas,
sungguh-sungguh lain...
aku dikategorikan sebagai 'High Risk Pregnancy'
aku baru miscarriage anak kembar ,  3 bulan sebelum mengandung yang ini, dan di D&C dua kali, jadi rahim tak baik sepenuhnya lagi..
aku ada asthma,
aku ada anemia,
aku ada diabetes,
asik kena tahan di wad je la..huhuhu

kena suntik insulin, sampai lebam2 badan, berbirat2,
yelah aku di trace ber'diabetes' seawal minggu ke 8 hamil,
jadi, dari awal, mengandung, kena ambil darah 4x sehari, memula selang3 minggu,
tapi bila dah gula tinggi sangat sampai tak leh baca,.
doc. arahkan selang 4 hari kena ambil darah, untuk guide

dan,
baby dlm perut pulak,
setiap kali scan
membesar/beratnya lari sebulan dari umur yang sepatutnya,

Perjalan menuju ke labour room,
air zam-zam (wajib utk mak minum dan tahnik baby)
minyak kelapa dara (untuk mudahkan pelahiran, tapi tidak bagi aku...huuhuhu)



27.11.2014 (Rabu) - 37 week pregnancy @ HUKM

as usual, check up scan (2 minggu skali wajib scan),
Doc. pakar  : eh, baby u dah besar sangat dah ni, dah 4 kg something in 37 week its unnormal ok.. so, i decide u boleh bersalin esok, kita induce..
me : nope doc, now just 37 week, u promise to induce me at 38 week, another 1 week to go..
Doc. pakar  : we can't wait anymore.. esok pagi bawa barng semua, kita terus induce,
me : but doc, just now u say my baby still not engage dengan bawah tu,
Doc. Pakar : takpe, kita akan usahakan esok di labour room..

ok, bila dengar perkataan labour room aku dah seram...
doc, chek bukaan, tapi tak buka lagi pun, doc korek2, sesuka hatinya, dan aku menjerit, sakitnya, jalan tak buka lansung lagi, mau tak jerit sakit gila....

ok, keluar HUKM, call en suami, nangis2, sbb sakit dah bawah tu mcm kena sula, dan suruh dia pun prepare utk aku bersalin esok..


28.11.2014 (Khamis) -

jam  9 pagi
aku dan en suami dah terpacak dkt emergency HUKM,
breakfast, daftar, bla, bla, masuk wad...salin baju wad, en suami balik.. sebelum balik berkali2 aku pesan, "abang, please alert handphone ek".. aku risau betul masuk labour room sorang2, taktau la kalau en suami xde, mmg takde kekuatan aku nak bersalin rasanya..

Jam 10
doc. syed, datang, check bukaan, ok, tak buka lansung lagi pun, korek2, paksa2...huhuhu..
Doc :" ok u boleh standby, jam 11 kita tolak awak kat labour room"
me : doc tak pecahkan ketuban saya ke..?? (sebab teringat masa ilham dulu pun aku induce jugak, tapi doc pecahkan ketuban dari wad lagi)"
Doc : takpe, karang kita pecahkan di LR

Jam 11 tepat,
nurse datang, tolak aku ke LR, cal en suami, soh datang secepat mungkin, sebab aku dah gelabah..
Doc datang perkenalkan diri
Doc Chan : hi, i doc Chan, i yang akan full jaga u kat sini sampai u bersalin, kalau sebelum ni u bersalin, just midwife yang jaga, kali ni tidak, sebab u in high risk.. tapi kita cuba bersalin normal la ye, i taknak decide u untuk operate sebab u diabetes tinggi, dan anak2 u sebelum ini pun semua 4 kg keatas so i rasa yg ni pun u boleh push.. lepas ni i akan masukkan pitoxin, dan keluarkan ketuban u..

o, lupa crita, sblm tu, aku ada minta epidural, sebab aku takut nak hadap kesakitan mcm dua2 anak sebelum ni..so, pakar epidural datang dan masukkan melalui tulang belakang..

pastu, doc datang masukkan pitoxin dose yang tertinggi, sebab aku kan amik epidural, so, depa yakin, dos tinggi aku takkan rasa sebab dah ada epidural..

datang satu doc perempuan
Doc : assalamualaikum, saya nak keluarkan ketuban awak ye,
masa tu, aku dok bayang, doc pecahkan ketuban, dan aku kena jalan2 bagi air ketuban turun sendiri, tapi aku pelik, mcmne nak jalan kalau wayar dan penuh berselirat kat badan dah ni,
sekali datang 3 orang doc lelaki muda
Doc perempuan tu cakap, dan mereka pun akan tolong keluarkan ketuban u..
aku pelik, aik ramai nye nak keluarkan ketuban aku ni apsal..
rupanya, ketuban aku dikeluarkan sambil aku baring, azabbbbbbb nya,
meleleh2 air mata aku keluar,
sorang doc kawal baby, sorang perah belah kiri, seorang perah belah kanan, dan doc perempuan tu korek belah bawah,
perah punya perah sejam jugak la, sambil aku berbaring dari perut bulat elok,sampai kempis tinggal baby je..

elok abis doc perah ketuban, baru en suami sampai.. huhuhu.. kalau dia ada tadi, memang kuat la tangan dia aku gengam, sebab nak tahan sakit..

jam 3 petang
aku dah sakit gila,
tahap nak bersalin bukaan 9 dah.. menangis2, merayu2 kat asben.. doc datang check bukaan.. baru 5 je ni..
wat, sakit gini baru 5,.. air mata aku dah kuat mengalir dah ni, doc cakap, "u kan pakai epidural, kenapa sakit?" manalah aku nak tau... kalau ngandung dulu bukaan 5 aku leh gelak2 gurau2 sembang2 lagi, kenapa kali ni sakit sangat ntah.. Doc Chan dah risau, sebab dia tgk kat screen komp mmg tinggi aku nye contraction, panggil pakar epidural, tanya knp epidural not fuction,
doc epidural, chek belakang aku, cakap, jarum elok, tinggikan pulak ubat epidural tu..

datang dan pergi, datang dan pergi, doc epidural tu datang 6 kali, dan masukkan ubat epidural 5 kali untuk tinggikan dose, tapi aku still sakit...huuuuuaaaaa...

doc risau jugak, dia pujuk aku suruh bersabar..


jam 6 petang

sakittttttttttttttt!!!, aku xtau la berapa gelen air mata aku keluar, tangan en suami aku cengkam..
asben dah tak tentu arah, doc chek bukaan 'BARU 7"... aduhaiii, punya lama, baru 7, kenapalah lambat sangat bukaan ni, dan la epidural tak jalan, aku diberi pitoxin dose tinggi, aku tak leh ambil ubat tahan sakit apa ntah yang sedut kat nafas tu, sebab aku nye asthma teruk, nanti aku semput .. so, aku memang bertahan sendiri, ubat tahan sakit aku hanyalah, suara asben bacakan yassin je...

jam 9 malam

aku dah menggelupur jugak la, letih, tak makan apa, just sarapan karipap je aritu kul 8 pagi,  sakit xyah cakap la.. doc chek bukaan 8, doc suruh aku baring mengiring untuk cepatkan bukaan dan baby pun bergerak2 tak tentuhala, bagi baby duduk diam sikit.. dalam hati kata, tak lama dah, cepat lah keluar sayang.. doa nabi yunus memang tak lekang dari mulut ... air mata still ngalir, en suami pun dah nangis tgk aku, siap merayu kat doc lagi suruh operate je aku, sebab tak sanggup nak tengok..

jam 11malam-1  pagi,

bukaan 9, aku dah nyawa2 ikan dan rasanya.. doc datang tanya r u ok, terlentang semula sebab i nak prepare dah, u dah boleh bersalin dan ni.. aku di episiotomy kan,(potong, panjang ok, sebab baby besar)..
elok doc ckp je 'u boleh push'.. aku terus push sedaya upaya aku, aku tak nak lengah2 dah, tak nak tunggu2 dah, tak tahan dah tanggu sakit sehari suntuk.. pushpushpush kali pertama keluar sikit, nampak rambut baby, doc cakap, ok good belinda, u push very well.. teruskan.. kali kedua push, sepenuh hati aku push,
tetiba, macam miracle,
asben cakap Allahhuakhbar, tengok doc angkat baby, sangat montel, muka saling tak tumpah macam Fatihah masa lahir..
baby nangis sekuatnya, aku macam pelik sikit sebab fatihah ngan ilham lahir tak nagis pun, diam je, doc paksa2 pun sikit je ek,ek dia.. ini sepenuh hati jerit..hahaha...

2 pagi,
prosedur pembersihan, jahit2.. lama gila doc Chan tu jahit aku.. asben takde masa ni, tengok baby kat luar.. aku dari tak sakit, sampai dah mengerang dah sakit gila sebab lama, doc kata, besar koyak, jahit lama lah, dah tak tahan sangat sakit, habis tangan doc pun aku cengkam jek.. lantak la.. malu pulak bila pikir2 balik..

4.30 pagi,
semua selesai, doc Chan cakap, uri u besar sungguh, rasa macam paling besar yang i pernah sambut.. bagi aku ye kot, sebab tu lah, perut aku besar semacam jek, ngandung 5 bulan, pun dah mcm 9 bulan...
Doc Chan tanya' u nak mengandung lagi ke..sambil tersenyum??'
me : ntah doc, asben cakap ni yang last..
Doc Chan: u umur35 pun sekarang dah macam2 kes, bila umur makin naik, makin bahaya, so, rehat dulu la ye.. take care"..
me : ok doc, thank you..
asben pun say thanks kat doc2 tu..

14 jam di labour room....
sungguh dasyat aku rasa, aku pernah rasa bersalin natural (masa fatihah)..
rasa di induse ubat dari bawah 'anu' (masa ilham)
rasa di induce pitoxin high dose dari tangan (masa baby)..
dan pastinya, yang inilah ter sakit.. tak terucap..., masa fatihah dulu, bukaan 8 aku boleh sembang2 lagi, tapi kali ni, bukaan 5 pun aku dah tak daya, sakit sangat, mcm bukaan 9 dan lagaknya...huhuhu


di wad, Doc pakar epidural review balik, kenapa aku ambil epidural pun still sakit, dan epidural tak berfungsi untuk aku, rupanya, maybe sebab tulang belakang aku tak betul2 straight, ada bengkok sikit, yang kita tak nampak.. x pe lah, buah hati aku dah lahir pun, tak kisah lah, dah lupa pun kesakitan masa d labour room tu.. Servis dan doc di HUKM pun baik2 belaka, dah memang tulang belakang aku senget skit, nak kata apa kan, kesakitan bersalin tu kan menyuci dosa, alhamdulillah, makin sakit aku makin banyak dosa dicuci..

dan di wad aku tak terus boleh balik, di tahan 2 hari untuk chek tahap gula baby, kesian baby, lahir2 dan asik kena amik darah je, memula hari pertama lahir, baby nampak mcm hypo, aku dah risau, bagi susu banyak2.. alhamdulillah, hari kedua dan ok, doc bagi balik...




baru masuk LR, 
relax lagi, sempat tangkap gambar lagi

asben tengah ambil wudhu'
untuk baca yassin..

Alhamdulillah,
a cry from heaven...
fresh from oven..

i'm a girl..
seperti yang diimpikan mak dan abah..


budak bombom mak..
4.06kg.. lahir di 37 week
doc cakap, kalau dibiar 40 week, confirm akan ke 5kg above..



sedapnya bau baby baru lahir...
rindu dah mak bau tu..


tengok baru keluar perut pun baju new born dah ketat..


so, keluar wad hari ke tiga lahir
duduk sehari kat rumah
masuk balik wad hari 5 lahir..
kenapa..??
esok sambung... 



P.s : smlm aku buat post in english, ada kwn cakap, x besh baca, sbb aku kalau tulis english, skema..
ok la aku tulis B.M, baru kelihatan santai dan lawak ek.. ( tak leh la skali skala aku nak speakang korang nih)..hahaha

9 comments:

  1. sebak membacanya.. dapat dibayangkan cmna keadaan masa tu.. tapi berbaloi keluar dak kecik ni.. alhamdulillah. blh tutup buku la ye lepas ni linda. hehe..

    ReplyDelete
  2. Suliana- mmg segalanya berbaloi kn.. tutup buku..?? mungkin, tp kalau Allah bg rezeki lg, insyallah tak tolak.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Cukuplah tiga org je..

    ReplyDelete
  4. sedih... mmg banyak dugaan lnda yer... saya ni mmg penakut... ingatkan this year nk mengandung balik... bl bace entry ni rase nk start menabung utk c-zer jer.. pape pun congratz again. baby lnda semangatnyer

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah. syukur n tahniah. seram bila kak efa baca post ni. Ingat lagi masa kak efa bersalin anak sulung dulu, Kak efa dulu pun epidural jugak dan sakit yang amat sangat jugak. kak efa dah la sebelum tu kena masuk ubat ikut bawah dah 4 kali, sakit bagai dh nak teberanak tapi masih lom berbuka langsung. banyangkan lepas sorang dr sorang lg dr cek. akhirnya hari ke5 pecah ketuban, asuk LR koi 2 ptg, so depa janka kak efa akan bersalin dlm tengah mlm ni la sebab masuk epidural n anak sulung. Mula tu ok lagi pas tu nangis siap marah dr sebab sakit dh tak tahan, ingat2 balik lawak pun ada. depa hairan pasai apa sakit, dlm koi 4 depa cek baru 4cm, pas tu bila kak efa dok nangis depa tak peduli,sebab depa jangka kak efa akan bersalin tengah mlm. dlm kul 7 dr pakar sorang ni masuk, bila dia tengok kak efa nangis dia pun cuk, bila dia cek dh 9cm terbuka, so semua dr lain kelam kabut bekurmpul la kt kak efa, masing2 dok ckp depa baru ja cek sblum ni 4cm lg. kuasa Allah kan.... tahniah Bel

    ReplyDelete
  6. sebaknye baca akak..alhamdulillah da slmt..alhamdulillah.. sy plak kne emergency czer 6jan sbb baby dah stress dah poopoo dlm perot

    anyway tahniah akak..

    ReplyDelete
  7. ai hilang kejantanan aku baca ni ah.. haish... feel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. larr, yeke.. hihihi.. semua ibu ada pgalaman masing2 dlm melahirkan, cuma ada yg lebih tragik atau tak.. tapi apapun segalanya berbaloi.. :)

      Delete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK