nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Tuesday, October 8, 2013

Warded @ HUKM kerana GDM

Hi beb..

apa itu GDM..???
Gestational Diabetes Mellitus
lebih mudahnya,
kencing manis..


last week aku kena tahan di wad..
sebab gula tinggi sangat..
masuk Rabu kuar Sabtu..

Dugaan Mengandung..

aku nih dari hamil minggu ke 8 lagi doc dah detect aku ada Diabetes..
memandangkan anak2 aku sebelum ini semuanya besar2, 4kg++, 
(tapi dulu aku takde sebarang penyakit masa hamil)
so, dari awal lagi Doc dah suggest aku buat MGTT/minum air gula..
dan hasilnya..
huhuhu

dan dari situ bermulalah kisah
BSP aku,
kena amik darah 4 x sehari..
dua minggu skali..
asik2 pergi spital..
dr awal ngandung lg..

dan last week,
time chekup kat HUKM,
Doc kata tinggi sgt ni,
bahaya,
kena warded..
sebab 3 bacaan 8 keatas..
dan untuk suntikan INSULIN Prosedure..



@ HUKM

amik darah..
amik darah, lagi..
amik darah dan lagi...
alahaiiii,
aku ni sepanjang ngandung berbirat2 tangan bengkak sebab kena amik darah jek..
sampai nurse tanya aku,
yang nih bengkak lagi,
eh yang ni pun bengkak jugak,
so, kat mana yang saya boleh amik darah nih,
aku cakap dah takde tempat dah, semua dah lunyai...
huhuhu


dan sepanjang di hopital..

inilah makanan aku..



Tak sedap..
korang nampak nasik tu dlm gambar mcm banyak kan,
tapi sikit sangat sebenarnya,
bukan mangkuk yg biasa org sukat letak nasik tu,
tapi ni mangkuk baby,
alahai,
kuah pun cair + tak ada rasa lansung,
garam takde,
gula pun tak de..

ni la yang boleh tahan skit,
tapi tengok kuahnya,
cairnya la hai..
mcm air paip jek..

yg ni bru aku berselera skit,
nurse kata,
klau ari jumaat mmg sedap skit..
walaupun tawarrr,
tp bg aku ni lah yang tersedap...

tapi nak buat mcmne kan..
ni la menu sepatutnya bagi orang yg ada diebetes,
kat dalam wad pun darah aku turun naik,
kadang tinggi,
kadang rendah tahap HYPO..
bila dah rendah sangat, berlari nurse buatkan aku milo yang manis gilerr
untuk naikkan balik gula aku..


dan apa rasa dok dalam wad..???

bosan beb..
katil kiri kanan aku semua ada baby,
aku nih dok 4 hari kat wad bontang jek,
duduk tak kena,
baring tak kena..
sib baik zaman sekarang ada teknologi internet,
klau dak lg la bosan gilerr..
kalau ada baby tu, ilang la skit bosan kan,
tgk muka dia,
cium dia, susukan dia,
nyamann nyerrr...

tapi sib baik HUKM,
kanak2 boleh masuk..

so bila anak2 datang tu, happy la skit,
hilang la kerinduan..



Ultraman Max yang menghuruharakan wad..


P.S : Doc ckp GDM Mom kena push bersalin masa minggu ke 38..
so, tak lama dah, barang banyak tak beli lagi...
apapun, doakan aku dan baby ye geng..


4 comments:

  1. Kenapa diorang tak serve u brown rice kalau gula tinggi. Pelik pulak nasi putih diaorang bagi. Semoga sihat balik okay...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ek.. bru sy tringat psl brown rice.. betul jugak tu.. entah la.. tp kuantiti nasik putih tu sikitnya la hai, utk ibu preggy mcm sy nih..

      Delete
  2. semoga cepat sihat ya, pengalaman minum air gula mmg hurmmm paling tak suke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. mmg tak besh pun, pekat, kelat dll..huhuhu

      Delete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK