nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Wednesday, October 9, 2013

Keperluan Baby - Part One


Tak lama dah..
barang banyak lagi tak settle,
semua nak beli baru, maklumlah, dah lama takde baby,
ilham pun dah masuk 7 tahun dah,
so, majoriti semua barang2 dah di letgo..


tapi ada la jugak sikit2 yang mak dah belikan untuk busyuk2 mak dlm nih..
kalau ikut baju bajan dan cukup kot,
beli banyak2 pun bukan nak pakai lama,
nanti ketat, kejap je tukar yang baru..

apapun, jom kita terjah apa yang Mak dah beli untuk baby setakat ni..

sikit2..
tapi tak basuh lagi semua.. ingat hujung minggu ni dah leh stat basuh dah..




set bantal Baby,
beli kat Pureen Warehouse, RM10 jek..
tapi tilam tak beli lagi..



Botol-botol susu..
murah2,
beli kat Pureen Warehouse gak,
yang kecik2 tu RM1 jek,
yang panjang tu RM2,
cute kan,
siap ada accesories lagik kat atas dia,
tengok kat sogo aritu RM9 rupanya harga pasaran lura.
dan puting tu saje jek buat spare, kot2 incase,
jenis mcm fatihah,
yang nak menyusu 25jam, tak puas2...
terpaksa la gantikan dengan puting dummy..



Set mandian
semua beli kat warehouse gak kecuali sikat tu..
rasa nyesal gak tak beli banyak2 lagi aritu,
sebab murah dan set mandian ni, memang akan guna sampai dia besar..



beg baby..
RM20
Oren tu,
banyak2 kaler, oren lak yang berkenan masa tu..



barut baby, Topi kuning dan hooded baby tu,
 sib baik simpan lagi yang Ilham punya..
memang tak bagi orang yang tu sebab nak buat kenangan sampai dia besar nanti,
so, bolehlah adik pakai dulu,

mitten and booties, dah ada 7 set,,
lampin kain buat bedung tu kawan (mek Ila) bagi..
dan sapu tangan seplastik 10 helai tu, memang akan guna dengan dasyat nya nanti,
buat lap baby segala..



Baju Ilham one and only yang aku simpan dan nak simpan sampai besar,
english style, pakai cerut kat bawah tu,
khas untuk new born jek..
adik leh pinjam jap..


baju Fatihah one and only, ehh, two and only 
jumper suit and sweater, yang mak nak simpan jugak sampai tihah besar,
adik boleh pinjam jugak..


baju baru untuk baby,
beli kat pureen warehouse gak,
sehelai rm3, so sepasang rm6.. murah kan..
memang mak borong sakan la time tu..







yang ni beli kat sogo,
sehelai rm4, so sepasang rm8..

mungkin kalau orang lain, bangga beli mahal2..
tapi mak bangga bila dapat beli barang murah2, tapi branded, dan cute miut.. :)


nursing Bra 
7 helai dah settle,
beli kat Fabolous Mom..
murah dan cute,
mak amik promo pack, 3 helai  baru rm55

itu jek baru ada, 
banyak lagi tak beli..
breastpump,
mak dah ada Madela Harmony lama tu,
tapi lenguh la kena perah sndri lama2,
mak ni malas skit,
penat2, sampaikan en suami kena tolong perahkan skali,

so, solutionnya, kena beli electric la,
hajat nak beli Spectra 3,
tengok spectra 3 paling murah dalam pasaran
yang aku survey,
kat sini rm299

dan

ini poncho penyusuan,
ada shawl lama,
yang kainnya sangat lembut, sejuk, jarang, tapi tak sampai menampakkan,
mak jahit,
dah settle, kalau nak beli yang dah siap jahit rm40++ jugakkan,
so, takyah lerr,
mak banyak lagi barang nak beli nih,
so, kita jimat takat mana yang boleh..

Ehh, abah menyusu jugak kerr..???


dan ini checklist keperluan penting untuk menyambut baby..

 sumber dari Pa&Ma

p.s : mak kena jimat lebih, sebab baby kuar dekat2 dengan Ilham nak masuk darjah satu,
so, tau2 je lah,
banyak expenses kat situ, dan kakak pun nak masuk darjah 3 dah..
tanggungjawap mak dah makin besar.. :)




2 comments:

  1. yang pasti kakak/abang tak sabar nak dapat adik kan...

    ReplyDelete
  2. dear, baby girl ke boy nih?
    dh bersalin nanti roger tau, kiter jumper... eee eB suker :)

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK