nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Tuesday, October 22, 2013

gemuk semasa ngandung

saja cita,
skrg ni dah 8 bulan..

dan aku dah makin mengembang..
taktau lah kenapa..
aku ni kalau ngandung,
kembang macam apa ntah,
tengok kawan2 lain relax je,
maintain je badan..
padahal rasanya makan sama jek,
keja office hour kan,

orang makan sepinggan, aku pun makan sepinggan la jugak,
bukan aku makan lima enam pinggan pun, gilos ke hapa..

tapinya, orang lain maintain.. 
dan aku, sure naik berpuluh2 kilo..!!!!

rasanya ngandung kali ni la naik tak banyak sangat, 
8 bulan ngandung baru naik 24kg..
baru..???
YES..!!!
kalau dibandingkan dengan anak2 sebelum nih,
Ya Allah, seminggu leh naik 6 kg, logik tak..???
metabolisma aku nih tak jalan lansung ke hapa..???

meh layan
aku dolu kala..

ni aku masa nak kawen,
mata bulat je,
kurus je masa nih, berat aku dalam 56kg kot..
aku memang agak tinggi 1.67m,
so, 
mmg padalah ngan berat kot kan..
sekarang dah gemuk,
dengan mata pun makin nampak mengecil..


honeymoon ngan en encem saya..
masih kecil lagi masa nih..



permulaan mengandung
anak first..

Dah mula naik dah,
masa ni dalam 3 bulan ngandung kot,
badan dah mula berisi..


ni masa ngandung 7 bulan..
tengok macam dah sarat kan..??
aku kalau ngandung,
baru 6 bulan pun mesti ramai dah tanya,
eh nak bersalin dah ke...???
sampai aku dah lali dgn pertanyaan tu,
jangan kata orang luar,
doctor pun sama,
boleh kata scan salah tarikh,
sbb tgk perut besar sangat..


bersalin,
dah cuba sedaya upaya kuruskan badan..

sip baik leh kurus balik,
apa..??
korang ingat senang ke aku nak kuruskan badan balik,
kat setengah tahun tak makan nasik pun penah,
argggg,
nikmatnya makan,
betapa aku mensiakan nikmat hidup....




ngandung anak kedua..


aduhaiiii,
kembang balik..!!!!
punyalah gemuk,
sampai mata aku yang jenis bulat terbeliak ni,
boleh jadi sepet sesepetnya..
tensi aku..
masa nih berat aku cecah 110kg..
dasyat tak..??
pelik aku,
makan biasa2,
tapi naik macam hapa ntah berat aku..

aku yang tengah tu,
membesar bagai johan...
huhuhu

lepas bersalin,



diet balik..

Dari 110kg tu,
turun lah balik 70kg ++





kurus balik,
tapi tak la kurus macam sebelum kawen dulu..
tak dapat dah la hai..


dan 
last year miscarriage,
lepas miscarriage tu,
berat aku naik mendadak,
naik sampai 6kg,
dah tak sempat nak turunkan balik
ngandung kali ni pulak..


dan ini anak ketiga..


aku yang baju purple dan tudung purple tu,
(dah pakai tudung dah skrg eh)..
kembang balik dah,
ni gambar masa 6 bulan lebih tau..
macam dah sarat kan..??
masa jamuan raya aritu,
ramai jugak yang tanya,
eh dah nak bersalin,
dan aku pun dah biasa ngan soklan tu,
dan dah readykan ayat2 jawapannya,
(ala2 retis gitu tau)..



kembang semangkuk..
ni baru 6  bulan lebih...
dah macam sarat sangat dah


so, sekarang 8 bulan..???
aku tinggalkan soklan itu begitu saja,,
malas nak upload,
krg ada yang pengsan lak tengok aku terkejut...


so, lepas nih,
nak diet balik..
aduhaiii,
bertahun2 jugak la nak turunkan balik..

harapnya aku berjaya la hendaknya,
untuk kesihatan diri,
untuk cantik/ seksi bila ngan asben, auwwww..


go, you go girl...







16 comments:

  1. biasalah Indah bila kita pregnant...semua urat kembang...badan cepat naik...lepas bersalin nak kurus kena kuatkan semangat...In Sha Allah kalau pandai jaga memang kuruskan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kak, urat kembang lain mcm lajunya..huhuhu

      Delete
  2. 8 bulan dah linda. cepatnya kan.. tak pelah linda janji anak dan ibu sihat.. nanti lepas bersalin pergilah slim world ke mana2 ke utk dapatkan shape balik. hehe tapi kena hati2 gak ibu klu nak bf tak leh nak diet gak eh.. tapi klu bf mesti cepat kurus. good luck! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah sue, mmg hajat nak BF full.. moga tercapai.. ce tanya zaki, dia pun pernah tanya linda, eh linda dah nak bersalin dah ke..?? pdhal masa tu baru ngandung 5 bulan.. hehehe

      Delete
  3. yerlah...tp yg penting tetap comel

    ReplyDelete
  4. takpe beb, ngko kalu diet sungguh2. mesti boleh punyer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut tak sungguh2 je aku nih, mood trun naik..

      Delete
  5. eh tade la kembang sgt..bese la tu ngadung..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dlm gmbr tu, klau tgk real, suma org risau..

      Delete
  6. haaa... yang utusan malaysia 2006 tu memang RARE giler!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kesitu pulak dipandangnya.. hehehe.. anyway biasa2 tu, kebetulan je tu.. rezeki Allah..

      Delete
  7. wah macam x caya ngandng leh naik smpi 110kg...x pe lps bersalin nnti leh diet...lgpun badan linda cpt trnkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, kalini taktau la takat mana dia leh gi angka tu..

      Delete
  8. Gemuk ke kurus ke..abg tetap sayang

    ReplyDelete
  9. Biasa la tu linda.. aini pun sama.. nanti lepas bersalin payah nak turun balik.. huhu

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK