nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Monday, July 22, 2013

ubat tahan muntah bagi ibu hamil...

Ya Allah berilah aku kekuatan untuk meneruskan hayat blog ini...

puh kiri, puh kanan..

akhirnya buat jugak satu lagi post,
target bulan nih at least 3 post sebulan,
arap berjaya..
kelaut..kelaut..

aku sepanjang hamil dari 6 minggu hingga ke 15 minggu,
muntah dan Belinda tak dapat dipisahkan,
nak tidor muntah, lepas makan muntah, nak punch kad pun muntah..
aduyaiii...

at last tak tahan,
ngadu kat doc sambil nangis2...
dalam bilik doc sambil ngadu2 pun leh muntah,
alahai,
sampai cuak doc tu tgk aku..
ingat2 balik malunyaa!!!!

doc bagi ubat ni..

 Veloxin..
selamat untuk ibu hamil..
alhamdulillah,
lepas ambil ubat ni,
kalau tak purata muntah 14 kali sehari dapat dikurangkan ke 7 kali sehari..
kawan aku cakap,
apa..?? muntah 7 kali sehari dah seronok lega..??
mestilah beb,
kurang banyak la tu dari biasa,
bg aku dah syukur sangat2..

penat la weh,
tengah2 drive, asik bagi emergency signal ketepi untuk muntah seround,
sampai anak aku cakap,
kalau kakak boleh drive,
kakak dah bawakkan mak dah,
kesian tengok mak..
huhuhu


rupa ubatnya,
ala2 panadol gitu..

dan sekarang,
alhamdulillah,
dah 20 minggu,
kesihatan bertambah baik,
kelmarin sekali je ada muntah,
lepas bukak posa,
sebu perut..

P/S: tak kisahlah, mcmne mak teruk menangung pun,
janji sayang mak kat dalam ni sihat sempurna.. insyallah...

12 comments:

  1. tahniah.. ada kawan opis kita wife dia 9 bulan mabuk.. baby dah kuar baru hilang mabuk. hope linda tabah mengharungi trimester demi trimester :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh sue, 9 bulan..?? lnda yg 4 bulan pertama ni pun dah asik menangis jek, klau 9 bulan, taktau lah.. bertabah je lah.. apapun thanks sue..

      Delete
  2. alhamdulillah tahniah akak! dah 20 mggu ye? sy baru 14 minggu lebih.. x bsr nk abes alahan muntah2 jgk... hehe

    sy follow blog akak dr cite akak seblm ni, sbb sy pnah misscariage 2kali.. smga slmt kandungan kali ni in shaa Allah amin amin amin

    take care akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hii umi fariswafiq.. salam kenal... pengalaman lalu mematangkan.. :) kandungan kali ni byk yg lnda lebih berhati2.. apapun tahniah ye.. jaga kandungan elok2, dan jaga kesihatan jugak..:)

      Delete
  3. tahniah...
    ada ubat tahan muntah yup, betul tak tahu...
    moga yang kat dalam tuh sihat hendaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kak, lnda pun taktau sebenarnya, tapi sebab dah taktahan teruk sgt, gamble jek gi jumpa doc, sib baik ada penyelesaiannya, walaupun tak le terlalu berkesan, tapi jadi la dari takde, sekurangnya berkurangan sikit.. :)

      Delete
  4. Tahniah Bel, akhirnya kan.....Bila bel cita bab muntah ni kak efa mesti teringat masa kak efa mengandung dulu2, chewah, dulu2 konon. 3 org anak semuanya muntah, rasa cam duduk dalam bilik ayaq tak mau keluaq. Lagi satu masa mengandung kak efa alah tak boleh naik kereta, naik kereta mesti muntah, dlm kereta dh ada plastik untuk muntah, tak pun behenti tepi jln dulu. Nak sampai opis tu dan la 2 kali muntah, walhal rumah ngan opis 5 minit jer. Ingat lagi masa mengandung anak ke2, bila nak muntah jer dia mesti tanya...'ibu nak plastik ka'. apapun sabaq ja Bel, semoga baby n ibunya sihat.

    ReplyDelete
  5. Sy pn mkn ubat ni.tp td ada kawan ckp kesan xbaik pd bby.btl ke..risau..

    ReplyDelete
  6. anon- eh tak lah- dlm kertas yg disertakan dlm kotak ubat tu pun dah ckp, yg ubat ni sesuai utk ibu hamil, dan dicipta utk ibu hamil dan kanak2 pun.. insyallah, takkan doktor nak bg kalau tak sesuai, nanti tak pasal2 sena saman kang..

    ReplyDelete
  7. Sy pun bru beli ubt ni..mmg berkesan..xmuntah lgsg...

    ReplyDelete
  8. Nanti nak beli gak la xhn da muntah terus da anak ke2 ni masi gak cm anak 1.

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli2.. cuba nasib, cuba lg baik dr menangungnya.. huaaaaaa...

      Delete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK