nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Monday, January 14, 2013

emak superwoman...


semalam ari ahad,
so, normal kot bg ibu2 hari iron sedunia...

aku memang akan iron sminggu sekali,
sekali harung,
memandangkan si emak ni manusia yg terlalu 'RAJIN' (mata di atas, tgn dibahu okey)
so, aku TAKKAN dan TIDAK sesekali akan mengiron tengah2 minggu
kecuali darurat
darurat..???
cthnya,

Mr T : Yang, (eh, penah ke asben aku panggil aku Yang, mcm dlm mimpi jek),
tolong ironkan abang baju batik kuning,
mcm tak de selera lah nak pakai baju batik merah esok...

kakak : mak esok kakak kena pakai kebaya gi skolah,
 kakak kena wat catwalk atas pentas,
wakil tahun satu ... woha....

so, itu boleh dikira contoh2 darurat,

so,
meh kita terjah,




Baju abah..
baju 5 helai seluar 3 helai =
8 helai di iron



baju emak 
baju 5 helai + kain 5 helai + tudung 5 helai =
15 helai



baju kakak (sekolah pagi)
baju 5 helai + kain 5 helai =
10 helai



Baju kakak (sekolah agama petang)
baju 5 helai + kain 5 helai + tudung 5 helai = 15 helai

## kakak memang pakai baju tetiap ari tukar,
sbb mak dia tak tahan bau baju / bau badan budak balik skolah,
ada satu bau 'school kids smell' eceh, ngade jek mereka ayat...
so, utk pastikan bilik dia tak berbau begitu,
kenalah mak dia timbal balik iron baju banyak2..
padan muka mak tihah tu kan, ngade sgt sapa suruh..



baju adik
baju 5 helai + suar 5 helai =
10 helai

so, meh kita kira total
abah = 8
mak = 15
kakak = 25 helai
adik = 10
grand total = 58 helai
(tak termasuk kala2 darurat)



so,
dikira superwoman tak tu..???
itu baru anak dua,
mcmne ek,
yg ada anak 5 semua tu,
super duper wonder woman kan...


### semua ibu2 dikira superwoman bagi aku,
tambah2 yg takde maid
120% semua buat sndri...
super hebat...

11 comments:

  1. yup memang super duper mom la kita ni kan... sib baik shiela baru sorang je skolah...

    ReplyDelete
  2. setiap petang ahad, inilah kerja akak..mesti buat..gosok baju...

    ReplyDelete
  3. wah.. baguslah linda.. su pulak mmg pemalas gila gosok baju. nak g keje cari baju yg tak payah iron. hehe.. cik abe gsk baju sndiri. klu su rajin su gsklah.. dulu rajin gak masa blm ada anak gsk sume baju.. skrg tak blh la.. pas skit keje kat en suami. hehe

    ReplyDelete
  4. sheila- ha, nanti bila dah bertambah, mulalah nak iron duduk mcm sy..:)

    ReplyDelete
  5. qaifa- akak ramai anak lg la kan..fuhhh salute..

    ReplyDelete
  6. suliana- untungnya sue, Z iron sndri... lnda nye Mr T kekadang angin dia rajin, ada jugak dia iron sndri baju dia, tp sehelai dua jek, yg lain2 suma lnda jugak yg settlekan... nnti aqil dah skolah kena jugak la sue nnti tu..

    ReplyDelete
  7. wah banyaknya sekali gosok.... munna time nak gi kerja barulah sibuk nak cari baju apa nak pakai hari ni

    ReplyDelete
  8. munna- fuh teror munna, linda klau pagi2 baru nak carik baju, ada plak yg menangis pg2 tu jugak nanti.. serabut lnda tak leh sgt..

    ReplyDelete
  9. memang jadi mak gituler.. terpaksa jadi superwoman .. nak tak nakkan...
    kalau idak susahler semua keje tak jadi.. akak gosok baju bila2 senang.. kalau weekend selalunyer macam2 xtvt tak sempatler...

    ReplyDelete
  10. Hi salam perkenalan sume

    very the super mommy kan....

    jom ke blog saya

    ReplyDelete
  11. tahniah ka sebab iron sebanyak itu sekaligus.. kalu masz iron tiap2 ari sebab kat iron boar xder kerusi, penat diri lelama.. haha alasan..

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK