nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Friday, October 19, 2012

Ubat Bagi hentikan darah..

Ha, hambek ngko, aku sajek jek bg tajuk post yang direct to the point..
supaya..???
supaya senang kalau orang2 yg ada kes mcm aku,
surf2 gugel, trus jumpajek, pengalaman ini..
sebabnya,
aku mencarik2 kat gugel, tak banyak post2 psl ini untuk dijadikan rakan pengkongsian cerita..:)

1st DNC - 10 /8/2012 sehingga harini 71 day pendarahan
2nd DNC - 24/8/2012 sehingga harini 57 day pendarahan

progress darah aku non stop...
kalau non stop tapi tak banyak tak pe jugak,
nih meriah kemain..
hari2 bleeding keluar abis overnight nye padsetiap 2 jam..
mcm2 cara aku cuba stopkan bleeding
beli pad avail, la, biosilt la,
makan herbatussauda la,
EPO la, mcm2 lg,
takde tanda lansung dia akan stop...

last2,
aku terpaksa jugak gi HKL,
chekup, scan,
doc ckp takde apa,
cuma pro long menstrual,
doc bagi antibiotik ubat xylid dan metronidazole 200mg pun tak jalan..
dua minggu kemudian,
aku pergi lagi,
memandangkan nifas dah terlalu lama,
kalau ikut mazhab imam shafie, 60 hari dan keatas dah wajib solat,
kalau mazhab lain, 80 hari keatas baru wajib,
so, nak solat ngan bleeding heavy, so, aku rasa sangat2 was2 dan ntah apa2 ntah..
aku gi lagi HKL,
bleeding masa aku gi tu, mmg sangat banyak,
asik2 aku tukar pad, penuh jek..
doc kata, kalau boleh dia taknak bagi ubat nih,
tak digalakkan, sebab sepatutnya biarlah darah kekotoran tu turun secara normal sampai abis,
tp nih dah lama sangat,
so, memang patutlah diberi ubat ni..
Transamin asid 250mg dan mefenamic acid 250mg..
untuk berhentikan pendarahan..

ha hambek,
sebag besar...
transamin 4 bijik skali makan, 4 kali sehari = 16 bijik sehari
dan mefenamic asid 2 bijik sekali makan 3kali sehari = 9 bijik sehari
campur pil2 yang mmg doc suruh aku makan aritu
4 bijik sehari...
so, semua aku kena amik 29 biji pil sehari...!!!!
syabas betty syabas...




telan dalam senyuman..
hehehe

update harian:
18/10/2012,hari pertama makan macam tak ada progress, bleeding still heavy dengan jayanya..kita tgk esok mcmne..

19/10/2012, 2nd day, still bleeding, tp tak la seheavy smlm.. nmpk mcm ada progress..

20/10/2012, 3rd day, pagi bleeding heavy sgt2 balik.. aku dah risau.. sgt letih, tgh tido tetiba sgt2 rasa mcm nak ke toilet, dan tetiba mcm ada sesuatu yg nak kluar dr miss V, tadah tgn dibawah, plup... something keluar.. keras,mcm daging dan ada urat2.. aku tak tau apa, sebesar ibu jari.. aku bungkus dlm kain putih, masuk dlm freezer beku.. nanti gi chekup nak bwk tunjuk kat doc.. (wonder, lepas dua kali DNC, ada lg ke missing..)??? mcmne doc buat kerja ha..???

21/10/2012, 4rd day, lepas keluar ketulan semalam, darah dah makin kurang, until today, dah mcm ada tak ada dah.. means kalau aku pakai pantyliner pun dah kira ok.. rasa nikmat sgt setelah 2 bulan darah kuar tanpa henti, harini nampak mcm nak sihat blk dah...

22/10/2012, dr mlm semalam sampai hari ini.. dah kosong..!!!! hip hip hurayyy, lompat bintang 10 kali , gumbira... harap tak bvleeding dah until next real period menstrual mcm biasa... utk aku proceedkan 2 cycle before planning to preggy again ...

16 comments:

  1. hmm kita pun pernah heavy bleeding masa stop mkn perancang tu, period sebulan.. mkn ubat semgu dah stop dah..take care ye linda. hope linda ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis pon pernah turun darah tak? Dulu pon sy mkn pil perancang 2 tahun trus darah turun sehri dtg sehri tak, lagi darh dia bnyk. Sis pon ad cam tu tak

      Delete
  2. hadoi.. takutnya tengok benz..

    hope cepat sembuh ye... dah cuba cara kampung?

    ReplyDelete
  3. noks... tak pegi pasar mlm dah ker...

    ReplyDelete
  4. suliana- sue mkn ubat nama apa..?? nih jugak ke..?? ada side effect tak..??

    ReplyDelete
  5. eja- sudah, tp tak jalan jugak.. cuma ingat next week kalau x jalan jugak, nak gi darul syifak ke, darussalam ke cuba..

    ReplyDelete
  6. NMo2- tak pla da mcik, aku dah dok jln duta skrg nih, umah yg tu kat tmn melati tu, mak aku yg duduk skrg, aku gi ujung2 minggu jek melawat maka ku, tp kedai kak ros wajib, skrg aku gilerr oblong kambing dia plak weh, perghh teringat2...

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah, nasib baik ada ubat yang bole stop...kalau tidak susah juga....
    moga akan kembali sihat seperti sediakala....

    ReplyDelete
  8. allahuakbar, banyak nyer..... moga kak inda sihat semula yerk...

    ReplyDelete
  9. Oyeke...skrg sy sdg alami.. punca dr mkn pil perancang.. pastu terus dtg peod 2mgu skali... tpi skg dah dekat sebulan.. darah tak kuar byk..sikit2..kene pantai panty liner..
    agak stress keadaan ni.. mmula doc bg ubat mkn malam shj.. slg doc bg ubat mkn siang skali... arap2 bole pulih...
    Tanak sentuh dah pil perancang...

    ReplyDelete
  10. Sis drh nifas ke yg x brenti tu?sy pn skng alami bnd yg sme.dh msk 80 ari still bleeding.tp x byk cm sis la.g klinik gov n private sume kte xde pape.

    ReplyDelete
  11. sedang mengalaminya..
    1st D&C: 4/2/16
    2nd D&C: 4/3/16
    la nie drh xbyk dh..pakai pantiliner pon dh ok..tpi tula confuse..nape darah xnak stop² lgk...

    ReplyDelete
  12. Saya pun baru kena 11hb darah keluar nonstop..gi klinik dia beri ubat oren putih tu..sebiji 3 kali makan..tak berjaya..pastu 29april balik kampung..heavy bledding dan ketulan..mcm lepas bersalin..asyik bocor dlm tempoh 2jam..jumpa pakar kat muar..kata kena buat dnc sbb rahim tak normal..

    Tak caya gak..tp sbb dah tak tahan heavy bleedding..4hb mei 2016 buat dnc kat colombia hospital..doc kata dinding rahim tebal..pas dnc doc beri makan ubat oren putih tu lagi tp dos 2biji 3kali..
    Tapi ni dah 3 hari makan ubat..masih ada darah..tp not heavy la..boleh guna panty liner..tp kencing ada la ketul2 kecik

    Boleh beri pendapat tak??

    ReplyDelete
  13. Sy sedang mengalaminya dan rasa tertekan bila menghadapinya.setelah berhenti makan pil perancang darah non stop dn keluar drh beku.Doc bg transamin 250g ada perubahan sikit tp still keluar darah juga..dh 5 hari mkn ubt ni..adakah darah akan berhenti..risau sgt..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum. Nak kongsi cerita jgk pasal bleeding ni. Saya berumur 49thn. Biasanya period ok. Tp bulan lepas period dtg selepas sebulan setengah. Period kali ni punya la banyak sampai 15 hari selepas bjumpa doktor dan diberikan transamin. Doktor kata pra menopause tp sngt takut sbb darah heavy flow selama 15 hari tu. Lps makan ubat doktor, makin kuranh dan dah solat mcm biasa tp 4 hari kemudian,keluar semula tp tak banyak sngt. Harini hari kedua puasa tapi tak puasa sbb was2. Hrp2 akan bersih sepenuhnya utk tunaikan ibadah puasa spt selalu.

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK