nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Tuesday, October 2, 2012

Supplement yang baik untuk wanita yang merancang untuk hamil..

salam beb..

Godek2 google,
buat kajian eceh,
catit2 kat note,

godek2 lagi google/blog,
ada obimin, ada iberet , ada pramilet..
kaji lagi,
kaji kandungan nya,
sebab wanita yang merancang hamil memang patut mengambil supplement walaupun dia belum lagi hamil..
jangan tunggu dah hamil baru nak makan ye,
sebab, normally anda akan tahu anda hamil hanya setelah 4-6 minggu kehamilan,
dan akan mula makan pil-pil 7-8 minggu,
silap!
sedangkan organ2 utama janin terbentuk dr seawal 1 minggu lg,
jadi ramai para doc yang menggalakkan wanita yang ingin hamil mengambil supplemen dari seawal 3 bulan sebelum hamil okay..
tambah2 untuk wanita yg macam aku,
nampak mcm kuat, angkat bag beras 10kg relax jek sebelah tgn eceh..hahaha
tapi hakikatnya,
dalam badan, lg lemah dr kura2..

so,
antara nutrisi terpenting wanita sebelum hamil patut mengambil ialah
Asid folic,
vitamin B compleks
EPO...

tapi memandangkan aku nih malas nak mkn byk2 pil,
cukuplah dengan ini,
aku puas hati
.

1ST
Bio energee by eurobio yang mengandungi
betacarotene 9mg
vitamin D2
Vitamin B1, B2 dan B6 dan B12
Vitamin C
Calcium
Iron, Mg, Vitamin E, Inosol
paling penting Asid Folic 500mcg..

so lengkap dengan hanya denga satu pil,
lagi lengkap banding obimin, eberet dan pramilet so
baik untuk prepare 3 bulan sebelum merancang,
baik untuk ibu..
seperti sebelum ini, aku kalau prengnant mesti muntah teruk,
termasuklah yang baru lepas keguguran nih, lagi la muntah teruk
so, dari kajian demi kajian aku jugak,
kebanyakan wanita yang mengalami muntah teruk di awal kehamilan
adalah disebabkan kekurangan vitamin B6 dalam badan
jadi,
kalinih, aku nak try prepare awal,
vitamin B6 dalam bio energee nih contain 500 mcg,
mengelakkan alahan muntah diawal kehamilan.. eceh..

2nd,
EPO / evening primrose oil by cosway
yg nih
memang baik untuk mengembalikan hormon2 wanita dalam badan,
baik untuk rahim,
kulit dan sebagainya..
dan ianya dapat memekatkan lendir dalam rahim yg leh nyebabkan sperma bertahan lebih lama utk mencari ovum
tapi aturan mknnya,
makan setiap hari hingga period anda regular, dan penting utk mkn pada hari 1st period hingga hari terakhir period,
lepas tu time subur stop seketika..
bila disahkan hamil,
digalakkan cepat2 berenti makan EPO nih,
just mkn multivitamin atau asid folik jek lepas tu..

ok, macamne rupa pilnya..??


EPO memanglah seperti yang produk lain2 jual
mesti minyak,
dan bio energee nih pun minyak jugak,
so minyak lebih mudah absorb dalam badan berbanding pil,
sebab pil keras, ambil masa untuk hadam,
kalau cecair, sekejap jek dah bertindak balas dgn badan..

nih la dari hasil kajian aku,
banyak yg aku belajar dr keguguran aku sebelum nih,
banyak kesilapan yang aku kesali..
sekarang aku siap ada buku note khas lg
untuk aku catit fakta2 berguna untuk preparation menuju yg lebih sihat
antara blog2 yang banyak membantu aku
dan blog yang menginsafkan aku tentang keguguran

dan banyak lg blog2 dari pengalaman kengkawan,
dan article,
dari situlah aku catit demi catit,
kajian yg aku buat sndri..
dan mungkin inilah terbaik untuk diri aku
yang aku rasa patut aku kongsi untuk kebaikan wanita2 lain seperti aku..

cuba jaya..insyallah, semoga allah permudahkan..

20 comments:

  1. EPO tu besar sangat tak lepas nak makan.. huhuhu.. slalu muntah balik epo

    ReplyDelete
  2. insyaallah, ada rezeki nanti cepat2 boleh pregnant balik :)

    ReplyDelete
  3. MRS.K- memang besar pun, tp ada jual yg EPO 500 nye yg tu kecik skit.. lnda nih giler, slalu gigit epo tu, sbb suka rasa dlmnya, sedap, bio energee tak leh gigit, try aritu pait.. terus telan jek..

    ReplyDelete
  4. mrs yana- insyallah, untuk yana juga ye..amin..:)

    ReplyDelete
  5. perasaan ingin pregnant membuak2 sekarang ni..... memang pernak dengar makan asid folic, obimin sebelum preggy tu, tapi kan ada x yang saiz pil tu kecik molek jerk senang nak telan, masz ni penakut makan ubat lorrr... huhu ada cadangan x kak inda...

    ReplyDelete
  6. maszmadi- mas, kalau obimin atau bioenergee nih mmg besar, lnda rasa ce masz mkn asid folik je ke dulu, at least kan, ada something, dan asid folik yg paling penting, pil asid folik kecik je, kecik sgt, sampai telan pun tak perasan.. ada jual kat farmasi2..brand appeton punya mmg kecik..nanti de masa lnda buat previu khas buat masz ok..

    ReplyDelete
  7. oh leh bantu dari mabok terok yer?
    tq sharing dear. :)

    ReplyDelete
  8. Salam kak, tq for the info. tapi ada sikit confusion la. fish oil tak perlu makan ke? kenapa EPO tu kena stop masa time subur ye? saya nak sangat conceive, tp sebelum conceive nak prepare body supaya bila ada baby nanti tak mudarat. tq.

    ReplyDelete
  9. anon- tenks dear.. aah, fish oil pun ok jugak kalau nak tambah.. tp sy malas nak telan byk2 pil.. dua nih pun asik terlupa jek..hehehe..
    yang EPO tu saya baca blog dr zubaidi cakap lebih kurang begini
    -epo nih bagus utk stabilkan kitaran haid dan rahim tapi digalakkan makan hingga hari ke 14 (ovulasi) sahaja, sebab epo boleh menyebabkan telur yang telah disenyawakan keguguran.. tapi tak semestinya akan gugur.. cuma mungkin..
    takpun dear, ce makan minyak ikan dan multivatimin je pun ok .. tp make sure multivitamin tu contain asid folic dan vitamin B yg mencukupi...

    ReplyDelete
  10. Hi..tq sis..I'm the one who trying to conceive..I was studied almost about 6months before getting married..about all the supplements,tips etc in order to prepare my self to have a baby..to all of woman who also TTC,don't ever give up..keep trying..pray to allah..tawakkal..baby dust!!! ;-) ~ syahela nasir ~

    ReplyDelete
  11. " jas, alhamdulilah dah uji dengan pregancy test, allamdulilah positive,dah 2 minggu,akhirnya penantian 8 tahun berakhir "^_^,

    INA ,KAJANG

    ALHAMDULILAH SERONOKNYA DENGAR BERITA DARI KAWAN SETELAH 8 TAHUN MENUNGGU ZURIAT SENDIRI, AKHIRNYA DENGAN KUASA ALLAH ,KAWAN SAYA MENGANDUNG 2 MINGGU

    =============================================================================

    ////my friend menggunanakan set kesuburan suami isteri -///////

    ++++she consume - GLA COMPLEX + ESP

    ++++ husband consume - ZINC + VITAMIN E
    ^^^^^^^^^^^_____^^^^^^^^________^^^^^^^_________^^^^^^________________^^^^^^
    Susah nak dapat zuriat ? mungkin PASANGAN ANDA MENGALAMI
    (/) CYST
    (/) SEGUGUT
    (/) SUAMI KURANG SPERMA
    (/) HORMON TIDAK STABIL
    (/) STERSS / TEKANAN
    (/) KEKURANGAN ZAT
    (/) TERLALU KURUS @ GEMUK
    (/) MINUMAN BERKAFIEN / BERAKOHOL



    DAH CUBA PELBAGAI RAWATAN hasilnya ttp sama ....belum ada rezeki
    kena sabar, selalu berdoa dan yakin ALLAH ITU MAHA PEMBERI, YA WAHAB
    Berdoalah kepadaNYA....insyaallah DIMAKBULKAN
    saya cadangkan kepada anda cuba dengan VITAMIN SHAKLEE
    Mana tahu rezeki anda dapat zuriat sendiri

    ALLAH MAHA MEMBERI REZEKI & MAHA PEMURAH
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    boleh lihat
    TESTIMONIAL SUAMI ISTERI YG BERJAYA MENGGUNAKAN SET KESUBURAN SUAMI ISTERI
    @





    Untuk isteri:

    ESP (protein)
    • ESP bertindak untuk memastikan sel ovum sihat dan memudahkan persenyawaan.
    • merupakan makanan asas untuk memastikan sel-sel dalam badan sihat dan sempurna.

    GLA Complex


    • GLA membantu mereka yang mengalami kitaran haid tidak teratur atau tidak tetap serta masalah senggugut ketika pra haid yang selalu dialami oleh para isteri.
    • membantu meningkatkan kesuburan isteri sekaligus meningkatkan potensi untuk persenyawaan berlaku.
    • membantu untuk sperma hidup lebih lama dalam tiup fallopio lalu meningkatkan peluang untuk persenyawaan berlaku.

    Untuk suami:

    Zink

    • Kandungan zink dalam prostat lelaki adalah 10x ganda lebih tinggi daripada organ lain. Mesti diambil kerana zink merupakan mineral penting untuk kesuburan lelaki.
    • meningkatkan kualiti sperma lelaki dan sangat penting untuk keupayaan seksual lelaki.



    Vitamin E


    • lebih bertenaga dan meningkatkan keinginan seksual.
    • membantu membentuk sel sperma yang sihat.
    • juga bagus diambil oleh isteri untuk meningkatkan keinginan seksual



    mUGKIN SERASI DENGAN ANDA BERDUA ,
    TAK CUBA , TAK TAHU , DAH RASA, BARU TAHU.
    BAGI PASANGAN YANG INGIN MENCUBA BOLEH
    https://www.facebook.com/messages/ummi.husna.3?ref=tn_tnmn
    SMS/CALL/WHATSAPP/PM @ 012-2149154 ( UMMI HUSNA )
    Ikhlas
    Ummi Husna

    ReplyDelete
  12. So sblum preggy mkn dua2 ney..EPO n Bio energee..pas dh dsahkan preggy stop epo..just mkn bio energe jewkan..? Ida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah anon..
      bio energy tu lengkap semua da..
      kalau dah makan dia, tak yah dah makan pil2 hospital tu..

      Delete
  13. Salam sis...nak tya beli kt famasi mana ye bio energy tu? Ani cari2 tya kt famasi tp xda. Kecewa btl susah btl nk cari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hii anon.. saya beli dkt farmasi di sogo.. leh carik kat situ.. kat tempat lain saya tak perasan lak ada tak.. tp mmg ahli farmacies tu yg suggestkan saya ni, sbb lengkap dr obimin semua..

      Delete
  14. Epo ni brapa hrga kt cosway yek.mksudnye ble priod bnti jgm mkn yer

    ReplyDelete
  15. salam..kalau prnh gugur n prnh pegnen luor rhim pn ok gak ke ye?ngh trcri2 supplement yg sesuai tp msih was2

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK