nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Tuesday, September 18, 2012

Diari Keguguran ku Part 1..- Baby ku sudah tiada..

Bismillahirahmanirahim

agak lama aku amik masa nak menaip tentang miscarriage aku...
sedih murung, semua telah berlalu,
Allah memberi satu-satu ujian pasti ada sebabnya...



10 July 2012-
lama benarr rasanya tak datang period...
beli UPT test, berdebar2, mintak en hubby test kan..
alhamdulillah +ve...
kami gembira tak terkata,
maklumlah sudah hampir 5 tahun kami tak menerima baby,
sangat-sangat xcited..
en hubby pun mmg macam dah beria2 nak ada baby..

12 July 2012 -
Aku gi bukak buku pink di Klinik Tanglin,
sangat happy ok...
tapi ada sedikit blurr sebab serasa macam lama benar dah tak mengandung,
macam org 1st time ngandung plak,
semua benda tak tau/tak ingat,
rujuk balik kat kengkawan..

19 July 2012 -
Amik MGTT Test,
tak suka giler MGTT test nih,
tapi sebab xcited nak ber baby, aku suka relakan diri lah..
hehehe


dan seterusnya proses kehamilan aku berjalan lancar..
walaupun aku alami alah teruk,
muntah sepanjang malam..
sentiasa bawak plastik kehulu kehilir,
merangkak nak ke toilet sbb terlalu letih 7 kali muntah dalam semalam...
tapi alhamdulillah atas nikmat hamil yang Allah berikan setelah sekian lama aku tak menerimanya..




Gambar bahagia..
tummy dah kelihatan sedikit..
masa nih dalam 13 minggu...
alahan dah beransur kurang..
tapi muka still sembap..


masuk minggu ke 15
30 July 2012
Pagi ada chek up di Tanglin seperti biasa..
tengahari tetiba aku bleeding, dekat opis
tapi tak sakit lansung...
panik jugak lah,
tanya kawan tu,
tanya kawan nih,
at last call en hubby,
semua suggestkan aku gi klinik...
ok, saya menurut perintah
pergi HKL since terdekat ngan opis aku...
doktor scan cakap aku kemungkinan besar miscarriage...
aku dah nangis2 bagai nak rak dah..
Uri dalam scan kelihatan sudah besar,
tapi kemungkinan janin tak normal,
perkembangan bayi terhenti..
doc bagi tarikh 9/8/2012 untuk datang balik,
chek samada kemungkinan apa yang berlaku...

sepanjang dari 30 July 2012 hinggalah ke tarikh keramat tu, jiwa aku dah tak tenteram..
air mata tak yah cakap lah, laju jek turun..


3 Ogos 2012
Cuba nasib pergi ke klinik pakar swasta
kohilal di Wangsa Maju,
kononnya kot2 la miracle happen,
doc kat HKL salah scan..
sebabnya aku dah tak bleeding dah, sihat seperti biasa tapi..
still menda yang sama ceritanya,
aku bertambah sedih...


9 Ogos 2012
Bulan puasa, pergi dgn en hubby dengan sedikit harapan,
sihatlah wahai sayang ku...
mak abah kakak dan abang semua menunggu mu sayang...
dan aku still dah tak bleeding lagi,
so, mungkin ada harapan

tapi..................
terus arahan masud wad..
memang sudah tiada harapan lagi...

esoknya jugak aku perlu D&C
Baby dalam kantung sudah tak kelihatan,
mengecut se kecut-kecutnya,
untuk elakkan infection better cepat D&C,
apa lagi nak dikata...
air mata tak yah cakap lah..
macam2 dalam fikiran,
salah kan diri sendiri dan keadaan sekeliling
entahlah..




selepas D&C..
cuba terima seadanya..
terima kasih pada kawan2 yang mendoakan,
terkejut bila keluar dari dewan bedah time bius dah clear dari badan
tengok massage kat HP ada lebih dari 170++ massage dari kwn2..
tenks u guys, serasa macam tak lah bersedih keseorangan..

so, cerita biasa keluar dari wad

Hari raya meriah di Kedah,
tapi aku dalam pantang kan, baru seminggu keluar wad..
orang gugur nih pantangnya sama macam orang bersalin, aku pulak dah preggy 4 bulan dah baru gugur...

satu hari raya ke brp ntah
tetiba aku bleeding yang sangat banyak,
keluar ketul2 daging macam hati,
sebesar tapak tangan...
darah tak yah cakap lah, punyalah banyaknya sampai penuh toilet,
kalau polis datang dah ingat ada kes pembunuhan dah..
aku memang dah pucat lesi dah time tu..
macam nak pengsan..

tak sedap hati,
sebab kakak ipar kata,
kalau dah D&C sepatutnya darah tak banyak dah,
mana boleh keluar macam nih bagai...
mesti ada yang tak kena..


23 Ogos 2012
pergi semula ke HKL,
report kat Doc apa yang berlaku..
scan balik,
tapi nampak dalam rahim aku dah kosong..
doc pelik, aku pun pelik..
scan pulak guna batang apa ntah yang macam endoscopik( aku tak tau eja)..
rodok punya rodok at last nampak..
memang ada balance..
so.....


incomplete miscarriage..
di musim raya ok aku kena masuk wad balik...
esoknya D&C semula


(Tangan dah bengkak)

lepas D&C,
keluar dari dewan bedah,
bius dah kebah,
Doc datang dekat aku, (Doc yang sama waktu D&C 1st aku aritu)
cakap, dia buang banyak lagi dalam rahim aku,
last masa 1ST D&C dulu, dia buang isi2 semua memang dah clear,
tapi tengok yang D&C kedua nih banyak lagi jugak,
dah kelihatan ADA LAGI SATU KANTUNG..
what..????
means aku pregnant kembar time tu..
merambu2 air mata meleleh..

bila dah D&C kali kedua,
aku umpama gugur dua kali, dan untuk dua anak...
Allah kuatkan lah aku..
aku kehilangan dua baby yang kukandungkan...
ambil masa untuk aku pulih kembali,
MC 28 hari yang Doc bagi macam tak cukup je..
tapi

aku perlu kuat,
Tihah dan Ilham perlukan aku..
Allah ya rahman ya rahim yang teramat ku sayang,
berilah peluang lagi padaku
untuk mengandung, melahirkan lagi anak yang sihat dan sempurna lagi..


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.", surah Al-Baqarah ayat 216.

BERSAMBUNG................





32 comments:

  1. bersabar lah saya juga keguguran pada bulan julai tapi 1 termester..yg ni keguguran pada kali ke-3..

    ReplyDelete
  2. bawa bersabar dan stay strong kak su.

    ReplyDelete
  3. nak cakap apa ni... takziah saya ucapkan.. moga tabah menghadapi dugaan.. saya yg baca ni pun bergenang air mata.. kuat kan semangat ye..

    ReplyDelete
  4. Ya Allah, takziah kak.. 4bulan tempoh yg lama. Semoga akak dikurniakan kesihatan yg baik, cuba lagi .. Allah swt Maha Mendengar. Dia dah atur hidup kita sebaik nya..

    ReplyDelete
  5. Takziah kak.. Moga sihat kembali..

    ReplyDelete
  6. kate na- sama lah ye.. linda doakan semoga kita ada rezeki lagi selepas ini..:)

    ReplyDelete
  7. jasnani- tenks ye.. insyallah, linda sudah semakin kuat skrg..:)

    ReplyDelete
  8. mrs Yana- tenks ye dik doakan akk.. akak pun doakan berganda kebaikan utk yana..:)

    ReplyDelete
  9. setiap yang berlaku pasti ada hikmah.. takziah dan take care dear

    ReplyDelete
  10. sedihnya.. sabar ye linda. su paham pernah merasai pengalaman ini .. Insya-Allah moga ada rezeki tihah dan ilham nak dapat adik.. mana tahu lepas ni kembar lagi :-)

    ReplyDelete
  11. takziah dari akak.....
    mungkin ada rahmat dariNYA....
    mungkin rezeki lain kali...banyakkan bersabar....

    ReplyDelete
  12. kuatkan semangat ye dik.. semuanya ada 'cerita' disebalik kehendakNya.. mudah-mudahan lepaih ni bleh sama2 kita kongsi pengalaman preggy kita.. insyaAllah...

    ReplyDelete
  13. sedih baca perjalanan kisah kak su...
    sabar la, kak su n abg taufik leh usahakan lagi... ngee

    ReplyDelete
  14. subhanallah. kuatkan hati ya. ALLAH bagi ujian pada hamba Nya yang terpilih sahaja. insya ALLAH.

    ReplyDelete
  15. eja- insyallah, harap 3 bulan dari sekarang, ada rezeki kita preggy sesama..hehehe

    ReplyDelete
  16. belalang- memang, 3 bulan lg, mmg daku akan berusaha bersungguh2..ngeee...

    ReplyDelete
  17. sabar bel, semua tu mesti ada hikmah. Allah lebih menyayanginya.

    ReplyDelete
  18. sedihnya....ada hikmah di sebaliknya.... sabar ye....

    ReplyDelete
  19. Kesian awk ..kate pu dah 3 kali keguguran cuba awk minum ni utk pulihkan kesihatan awk..http://kate-na.blogspot.com/p/ibu-collagen-100-pure-marine.html?showComment=1348500988672

    ReplyDelete
  20. pertama: eB nk ucapkan takziah. sori yer eB baru tau. sejak preggy nih modd eB x menentu, eB jrg2 bw sbb eb sebok & agak mls... biler eB tau psl nih, eB rs down sbb eB lmbt tau. harap u lebih kuat, eB sentiasa bersamamu...

    ke-2:eB nk berkongsi ceriter, ceriter kiter hampir sm, eB dolo pn terpaksa D&C mlm rayer (2008) sbb heartbeat bb dh x der (srg jer la yg stop hb ms tuh). same situation... bb kembar jugak. bb umor 4 bln dlm kndgn. terpaksa D&C sbb berkongsi krg... & jalan dh terbukak... sedih mmg sedih. sbb mlm rayer kiter di hospital. jospital plks ebelah masjid. biler dgr takbir rayer, eB menangis x berhenti2 sampai mater bukan stkt bengkak, dh melecet... alhamdulillah shah ader... diers entiasa tgk eB dari tingkap. so eB kuatkan balik smngt tuh...

    3. alhamdulillah, kiter terima positif, ader 2 bidadari syurga menunngu kiter disaner. sesungguhnyer kiter ibu2 yg terpilih.

    sabar yer dear. eB bersamammu... ader hikmah disebalik segalanyer insyaallah :)

    ReplyDelete
  21. kate na- linda doakan kate na pun ada rezeki jugak dlm masa terdekat nih..amin..

    ReplyDelete
  22. eB- aah la eB, tp tu lah, linda pun masa down sgt tu, buka blog sana, bukak blog sini baca pengalaman org, alhamdulillah dpt kekuatan dr situ, tak la rasa alone sgt, rsa kuat sikit..

    betul tu eB, insyallah ada 2 yg menunggu kita disana.. dan doakan lnda ek, utk dpt balik dalam masa terdekat..

    eB pun jaga kandungan elok2, semoga Allah mudahkan segala urusan eB dan keluarga..amin..

    ReplyDelete
  23. Sedih pulok baca..

    Free2 singgah la online store saya Baby Shop Malaysia

    ReplyDelete
  24. From : mama damia :

    Sedihnya....saya pon baru kehilangan baby lelaki waktu kandungan berusia 5 bulan.
    Yangbuat lebih sedih baby masih bernyawa waktu saya melahirkan cuma x lama lepas tu baby meninggal.

    saya masih dalam berpantang minggu ke3. Ramai kawan2 yang masih belum tahu cerita ni sebab saya tak update mana2 lagi. Saya masih dalam keadaan sedih dan perasaan bersalah dan menyalahkan masih ada.

    5 bulan dalam kandungan saya masih teringat2 baby berguling2 dan menendang2 di dalam perut terutamanya ketika saya memanggil dan bercakap2 dengannya.

    Fizikal baby sudah sempurna waktu dia keluar malah jantina juga sudah nampak. Dia anak lelaki pertama saya selepas 2 orang perempuan sebelum ini.

    Doakan saya kuat lebih2 lagi nak raya ni...tak de mood langsung saya nak beraya tahun ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah, semoga Allah mudahkan urusan awak.. saya paham perasaan itu.. tambah pulak terjadi hampir2 dengan raya, maklum saja lah, raya ramai jumpa family, dan banyaklah soalan2 yg bakal menjelma..

      yang paling penting jaga kesihatan ye awk, jagan makan time pantang, insyallah, kalau ada rezeki darinya senang lekat semula.. saya doakan awak..
      kalau ada apa2 crita la dkt sini, insyallah saya akan balas.. :)


      Delete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK