nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Monday, April 16, 2012

Dari dapur Bel- puding roti sos kastad

hiii...

meh jenguk2 dari dapur Bel ,
petang2,
bosan
en suami lapar

since bahan2 dah mmg ada dlm dapur,

so trus buat..

sebenarnya resipi nih aku amik dr My resepi, cr ID manantah, cari2 tak jumpa lak dah



Bahan-bahan



Bahan A

500 ml susu segar/fresh milk

8 keping roti (gardenia/high 5) , tapi aku suka guna roti butterscoth..

Bahan B

4 s/b gula halus

2 s/b butter - cairkan sebentar atas api

2 biji telur ayam

1 sudu teh esen vanilla

1 s/b tepung jagung

1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)  aku suka boh byk cinnamon powder nih aku letak smpai 3 sb, kalau korang x minat berempah, letak skit je 1 sb cukup..

kismis / ceri tabur (ikut suka banyaknya)


Bahan C-kuah

1 tin susu cair

2 s/b tepungkastad

2 s/b gula

Cara-cara 1.Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2.Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
3.Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
 4.Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
 5.Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
 
dan hasilnya
 

taraaaa

kalau letak cinnamon powder, masa bakar,
harum semerbak bau cinnamon powder tu..


sos kastard
ha, nih mesti buat  tau..
penyedap yang tak terhingga..



ready...



sedap tak..???




 
dan insan2 yang paling bahagia dgn ini ialah

perut kenyang terus jenjalan...

 

@ tugu negara..:)


selamat mencuba....:)




7 comments:

  1. mekasih kak,sudi share resepi ^_^

    ReplyDelete
  2. sedapnyeeee...
    intan minta share yeee...
    minggu ni nak buat..yahooo

    ReplyDelete
  3. nurul aini- linda pun nak buat lg this week..:)

    ReplyDelete
  4. intan- bolehhh je, dialu2kan, nnti share result ye..hehehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya puding roti lama dah tak makan :)

    BTW salam perkenalan dan follow sini

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK