nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Friday, March 2, 2012

merawat anak denggi..@ Tihah

salam geng,
aku betul2 serabut skrg..
nak update blog pun mood kelaut...


antara sebab2nya nih lah



berkali2 pergi klinik Tanglin nih...


suspen tunggu ujian darah...


Dan biasalah bila anak demam.. si ibu jugak turut lotih ngalahkan org demam..

last week,
sejak 2-3 ari,
bila petang je,
tihah demam..
pagi anta g skolah ceria bak sinaran mentari..
time aku amik jek suram bak bulan kelam...

at last, aku x tahan,
Rabu bawak dia g klinik...
doktor amik darah nya, plateletnya rendah...
sepatutnya 200 keatas,
tp diapunya platelet cuma 190

tihah cuti tak g skolah 2 ari,
makan ubat,
dan sihat kembali,

pastu........................................
tetiba 2 ari kemudian,
demam balik,
bawak dia g klinik balik,
amik darahnya lg,
platelet dia makin turun,
sepatutnya 200 dah tinggal 175
doktor suspek denggi...
doc. suggestkan Tihah ditahan d wad...
aku dah panik,
pikirkan ilham pulak nanti sapa nak jaga...

mintak sgt2 kat doc. dan berjanji bagai nak rak yg aku akan menjaga tihah sebaik mungkin..
at last doc. lepaskan, dan dia bagi surat,
incase nampak tihah lemah sangat2, please bawak dia ke emergency,
beserta surat yg doc bagi tu....

dan Doc. tu juga banyak memberi nasihat, apa yang perlu dibuat sepanjang aku nak merawat Tihah dirumah....


1) 100 Plus...sepanjang tihah demam seminggu tu, maka setitik air masak @pun susu/ilo aku tak bagi lansung... 100% aku bagi 100 plus, setiap sejam mesti minum satu botol susu panjang tu penuh... satu hari 2 botol 100plus saiz besar tu tihah kena habiskan...sampai terkencing2 je la keja tihah.... Doc kata, takpe, biar dia kencing banyak2..supaya keluar kuman2 yg ada dalam badan dia...

2) Sup Ketam... selama nih mmg aku tak pernah masak pun ketam kat umah, ini sebab hanya aku je yg makan ketam, asben tak makan, so, kalau utk tekak aku sorang malas la aku nak masak semata2 je kan... so, buat pertamakalinya, aku wat sup ketam... tetiap hari ok selama seminggu tu... masak nasi lembek... bagi tihah makan banyak2 sup ketam tu... sib baik tihah nak jugak makan, dek kerana aku menggugut yang kalau taknak makan, nanti kena amik darah lg... (tihah mmg takut kalau bab amik darah, almaklumlah, kena cucuk ngan jarum..fobia)...

3) dkt umah bg dia berlenggeng, pakai panties jek... takyah pakai baju, setiap satu setengah jam, aku mandikan dia... bagi badan dia sejuk...

dan alhamdulillah..dengan penjagaan yg bagai nak rak...seminggu Tihah pulih sepenuhnya... aku sangat lega...
dah boleh g kerja dengan aman dah, dan Tihah pun takde la asik cuti skolah jek...



monyok jek..
tanya, mak knp everyday kita asik kena g klinik jek,



sebenarnya, tihah dah serik asik amik darah jek...
tiap kali nak amik darah,
3 orang nurse kena pegang dia...
sbb dia akan menjerit bagai nak rak ...
mak lak yang seram nengok...



mak suspen, takut tihah kena tahan kat wad..



kiri kanan tangan tihah dah bercucuk jek...



dari minah mak nenek, jadi minah longlai...



baru lepas muntah dalam kereta...


dan inilah sup ketamnya..



masa tengah banyak lupa tangkap gambar...
dah nak abis baru teringat...
dan bagi orang denggi,
yang penting air supnya..
air rebusan ketam tu ok...


Mencegah lebih baik dari mengubati...eceh...



or
or
PKUNDI MIZA ke 33199












10 comments:

  1. memang merisaukan kalau terjadi, kesiankan asyik amek darahjer.. memang 100plus biasa dengar.. sup ketam pernah dengar gak..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah tihah dah sihat.. bole pegi sekolah

    ReplyDelete
  3. semoga cpt sembuh ye tihah!

    asben sy pun demam ni, suspek denggi gak..
    adessh, kl x kebah kena gi amek ujian darah la..
    seksa kebeno jaga org laki sakit nih!
    manja lebih!

    ReplyDelete
  4. Siannya tihah. Kat mana la aedes tu biak ye.

    ReplyDelete
  5. cho zila- time anak2 sakit, selalu lnda ckp, ya allah knp la bukan aku je yg sakit nih.. nak je anak2 sentiasa sihat..biar kita yg nanggung sakitnya...

    ReplyDelete
  6. nur aini- tu lah, byk yg ketinggalan sekolahnya...

    ReplyDelete
  7. leyli- betullah... asben kalau demam penatnyalah nak jaga..hehehe

    ReplyDelete
  8. suliana- sue, blkg kuarters tu ada sungai besar dan kilang besi... area kuarters tu bersih je, tp dek persekitaran luaran yg nyebabkan kuarters jln duta tu antara kwsn glamer aedes..

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK