nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Tuesday, February 14, 2012

menjengah ke Pantai di Pontian, cantik tapiiiii...

hiii...
last CNY aritu turn aku lak balik johor...
yelah, asik asben jek yg balik KL tetiap ujung minggu,
anak2 dok bising nak gi tempat abah..

and CNY aritu aku decide redah jek.. drive sensorang ditemani anak2..

alhamdulillah selamat sampai...

@ Pontian, johor, jenjalan, tgk tempat kerja abah
and makan cendol kat tepi pantai...
lepak2...

cantik pantainya..
untuk beriadah..
tapi tak leh mandi2..


air surut..
abah nak buat aksi u jump i jump walaupun air surut..


tp view still cantik...

tapi kalau nak tgk view yang cantik, kena pandang jarak jauh jek..
jangan pandang jarak dekat...


sebabnya..???



tengok nih...
bluekkkkk

takde sivik lansung rakyat malaysia mcmnih..



botol arak pun ada...



dah makan2 tu apalah salahnya buang kat tong sampah..
bukan jauh pun tong nya..
pusing jek belakang dah nampak..



merata-rata



sempat gak selit aksi gedik bdk tocik nih..
tp walaupun tocik
tp still cerdik dr org dewasa yg bodoh buang sampah merata2..
tihah still minum air kotak, dan berlari2 mencari tong sampah utk dibuang...

rasanya benda nih SANGAT-SANGAT lah perlu didik dari kecil...



selit...



ada gak...
dasarrr betul...



tengok,
sepatutnya gambar yg elok nih,
dah jd ntah pe2 sbb kotor bersepah2...



dan aku yakin,
hal nih bukan berlaku kat Pontian saja...
tapi satu malaysia..
kedah ke, kl ke, kelantan ke... mana2 pun lah...
ada aja manusia yg spesis mcmnih...

suka lepak2 kat pantai,
tapi buang merata2  sampah,
pastu kan pantai tu dah kotor
dah tak cantik...
tak ke geli
dan takde tempat lepak2 lg..????


aku marah nih bukan sebab aku kerja kat Jbtn Pengairan
tp as manusia biasa,
sepatutnya mmg x suka kotor2...
sib baik mak aku dah didik dr kecik lg,
'SIla Buang Sampah Di Tong Sampah'

dan
mak aku juga cukup marah kalau kami nak buang sampah
keluar dr kereta time org tgh drive...

so, itulah jugak yg diterapkan ke anak2..
harap mereka kekalkan hal ini sampai anak cucu depa...


dan pd mereka yg otak letak kat lutut tu,
tau tak buang sampah merata2 tu pun hukumnya berdosa..???
benda yg buruk dan jahat,
merosakkan alam,
semestinya Allah SWT marah


entahlah..
.kalau korang ada skali ngan aku time tu, sure korang marah gak
tgk tahap kotornya...




 di
dan
PK Miza ke 33199

5 comments:

  1. Tu la, kdg geli tgk tmpt2 kotor ni. Klu kt rmh sndiri pndai plk jg kbrshn..

    ReplyDelete
  2. sue- betul tu..kekdg tgk yg main buang merata tu rupa kemain educated..tp hakikatnya mental...

    ReplyDelete
  3. sayangkan..tempat cantik..tapi penuh ngan sampah....biasa la manusia..ada yg suka kerbersihan..ada yg tak ambik port langsung

    ReplyDelete
  4. Ada org kata...kita semua ni meminjam dunia hari ni dari anak2 kita. Dah nama pun pinjam, so kenalah jaga baik2. Jgn kotorkan...takut nanti bumi ni marah pada kita dan ia akan bertindak balas.

    ReplyDelete
  5. sebusuk2 & seburuk pantai Pontian yg menghadap Pulau Pisang dan terletak di Selat Melaka ni, saya pernah mandi kat pantai ini. Tapi tu dululah, time budak2 kampung lagi

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK