nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Friday, January 13, 2012

tragedi fatihah dan masjid negara..

tak sempat pun aku update crita Fatihah sekolah agama petangnya di masjid negara..dah macam2 hal terjadi...

ceritanya begini...

seperti yg korang tau..
paginya fatihah sekolah di CBN,
memandangkan skolah convent xde kelas agama petang,
so aku dah carikkan yang terbaik untuk Fatihah,
iaitu di masjid negara..
Sekolah Rendah Agama...
sebab aku juga nak tihah pandai ilmu akhirat...



ini 1st daynya..
perhimpunan pada 4hb januari...
tihah ok lg..
nampak happy jumpa kwn2 baru...
fatihah sebelum nih pun  mmg tak pernah menangis kalau permulaan sekolah mahupun tadika..
dr dia 4 tahun lg..
dia mmg sentiasa happy pergi ke sekolah baru...



xcited...
aku pun happy tengok...



kebanyakan student darjah 1 disini adalah bekas bdk2 tadika disini jugak dulu..




nur fatihah amni...- no.21
aku dah daftar awal..
penempatan SRA masjid negara terhad..aku lega sgt fatihah dapat..



seminggu..
ok lagi...
kemudiaan..
satu malam, tihah menangis...
aku pelik..
dia tanya aku
' mak boleh tak kakak tak pergi sekolah masjid negara'..
'kakak taknak'...
teresak2...
aku  bagi nasihat..pujuk2..dia senjap...

dan esoknya pergi seperti biasa..
sbb muka dia monyok..
aku hantar dia sampai ke kelas..
dia senyap berjalan tunduk sambil air mata berlinangan..
aku pujuk2..last2 dia masuk jugak kelas...

malamnya pulak..dia pujuk aku lg..
pujukan yang sama...
dan aku nasihatkan dia lagi..sayang allah, sayang nabi...
katanya dia mmg sayang allah dan nabi..
tapi dia xnak kesana..
aku korek2..katanya takde kawan..
aku kata, alah, biasalah..lama2 adalah kawan tu..

dan esokknya...
dia merayu aku tunggu dia kat luar kelas..
aku okkan jek, sbb nak suruh dia masuk kelas punya psl..
bila dia dah masuk kelas aku cepat2 lari nak balik opis beb, krg bos marah masuk lmbt..
 tgh kat muka pintu masjid..
tgh aku pakai kasut..
aku dgr budak meraung menangis..sekali aku kalih belakang,
rupanya tihah
dan berlari2 terjatuh sampai merangkak2 menangis menangkap kaki aku..
sambil memeluk kaki aku merayu..
mak tolonglah kakak..
kakak nak balik sambil menjerit2..
ustazah tenangkan dia..
kwn2 semua keluar tgk dia gitu..
akhirnya, ustazah pimpin tangan dia
dia pergi jugak dengan linangan air mata.
badan jalan ke depan, kepala memandang aku dengan penuh harapan..
petangnya aku balik umah..
aku marah dia..
aku nih tangan cepat naik..
terus terpukul dia...
maaf mak, esok kakak janji kakak masuk kelas...

dan esoknya,
dari convent air mata dia dah keluar..
sepanjang perjalanan dia menggumam..
sampai je , aku mandi2kan dia kat shower masjid,
gi kantin bg dia makan...
elok nak masuk kelas dia buat hal lg..
meraung2 mcm kena histeria...
aku dan pening...
ustazah nasihatkan aku bwk balik dia untuk dia bertenang...
balik mmg kena pukul ngan aku cukup2...
geram...
aku nih mmg tangan cepat sgt2 naik..
asben lak takde..
selalu asben yg akan bwk lari anak cepat2 bila aku mula nak pukul anak...

dan harinih, jumaat
lg skali berlaku..
aku tak hantar dia..
bwk dia kat opis..
dia cakap kat kak mahani opis mate aku,
'untie, saya taknak pergi masjid negara, tolonglah untie'...
k.mahani nasihat2..
tihah cakap, dia sanggup kena pukul dari kena pergi masjid negara...


dan sampai skrg aku tertanya2..
bila aku tanya knp,
mcm2 alasan dia..
dia mcm trauma pun ada..
tp tgk ustazah kelas dia lembut jek..baik..
aku kompius...
sampai aku menangis sendiri tension...

dulu sebelum nih tihah tak mcmnih...
lepas dia balik tadika kul 12,
aku hantar dia kelas agama selama 2 tahun kat sri ayu
dari kul 1.30 sampai 3.ptg..
ok, dia , cuma sesekali dia komen dia ngantuk..
tp still eksited cerita pasal solat, mengaji dan lain2...
in person tihah pun mmg dah boleh solat, dan baca muqadam,
tp mmg merangkak2 lah..
tp atleast kenal huruf..

dah bincang ngan ustazah,
tp still tak dapat jawapan knp dia mcmnih..
aku dah berbelah bagi..
yuran aku dah bayar sampai stgh tahun...
tak tahu nak paksa mcmne lg..

mungkin solutionnya kena keluarkan dia carik tempat lain...
entah lah...
anak...haiiii..anak....









14 comments:

  1. siannya tihah.. apa la puncanya ye..

    ReplyDelete
  2. anak oi anak.. kenapakah dikau begitu nak?? kesian pulak mendengarnya apatah lagi kalau melihat??

    hmmm cuba riki tempat lain pulak r bel dah kalau cam tu...

    uish... bykkan bersabar yer.. jgn ikutkan sangat marah tu.. sian tihah

    ReplyDelete
  3. mmg xde kawan yg dia kenal langsung kot...anak-anak ini kalo dia kata tak nak mmg susah la nak kata nak.
    Ambil satu hari temankan Tihah kat kelas agama tuu...

    ReplyDelete
  4. tak sangka sampai tahap gitu tihah..
    mungkin kelas agama tu street sangat kot...tu yg dia takut...
    1 hal nak cari tempat lain..

    ReplyDelete
  5. suliana- ntah la sue..mcm2 alasan dia..sampai linda pun xtau yg mana satu puncanya...

    ReplyDelete
  6. LR- ntah la k.N..taktau la ngape..mmg cepat tul tgn nih naik kalau marah anak2.. pastu mulalah mlm2 sebelum tido nyesal dan nangis..ngape la aku pukul anak gitu..

    ReplyDelete
  7. qaseh suhaida- tu lah anak2 zaman skrg bkn mcm zaman kita dulu..mak ckp apa..ikut jek walaupun terpaksa.. anak2 skrg protes..berani memberontak.. linda dah penah dah tunggu dia kat kelas.. tp sampai bila, esoknya nak kena kerja jugak...

    ReplyDelete
  8. mungkin leh ajak bersembang sebab musabab tak nak perdi ke masjid negara tu. kekadang susah budak-budak nie nak bg tau biler kita paksa.

    ReplyDelete
  9. qaifa nur- tulah, kebanyakkan sekolah agama lain dah penuh..susah nak carik yg lain.. kalau ada pun yg mahal berbayar swasta.. nih pun linda dah byr penuh dah staun, at last jd gini..

    ReplyDelete
  10. katakkering- memula dah tanya secara lembut..berhari2.. pujuk, peluk..still xde jawapan... tu yg last skali paksa tu..tp mmmmmm...

    ReplyDelete
  11. awak, siyes menghayati entry awak ni..
    dlm fikiran sy pun duk tertanye2 gak psl ape tihah sampai gitu skali tanak pegi situ yer??..
    kl sblm ni awk ckp die ok aje kt tempat len, mayb kat situ die x leh seswaikan diri kot..
    kwn2, ustazah..

    ishkk, kl sy jd awak pun pening gak la..
    mane mau berkejo msk opis lg.. sbb tua sy anto alya pegi ngaji mlm, bimbang kot gini la..
    tp kan sy pun takut gak alya ngaji mlm kat tempat tu, die sorang yg plg kecik, yg len sume dh baya 10thn ke atas..
    mujurla sy dh slowtalk ngan mereka, jgn ejek2 alya.. tau ajela anak sy tu.. x pernah skolah sblm ni..

    InsyaAlah awak, moga Allah permudahkan segalanya.. sesambil tu.. blhla try seber tempat len plak.. =)

    ReplyDelete
  12. Abah Fatihah, walaupun muka nampak garang sampai momok pun takut kalau nampak abah...tapi abah amat tak suka pukul anak2.

    Mcm Saidina Umar RA..mukanya garang sampai setan pun takut...tapi hati dia..Masya'Allah punya lah lembut.

    ReplyDelete
  13. slm beb..
    alooooo siannye dia..
    menangis2 mata aku bc ko pnye citer nih tau..
    klu aku kat tpt ko pun mungkin aku jd mcm ko..
    cpt naik tangan..geram..
    cube selidik betul2..aku ade hanta ank hari sabtu ke tusyen kat smart readers..
    dia ckp dia xnk sek tusyen tuh..dia nak sek agama tu (skrang)..aku kate knp xnak..dia jwb cikgu tu garang./
    so aku jumpe cikgu tuh..dia xplain baik..n aku xlah marah cikgu tuh..sbb aku tau ank aku mcm mane..
    so skrang dah cool sikit..haiihhh..pening tau

    ReplyDelete
  14. intan_blur- yg menyebabkan aku brtambah tension..alasan dia mcm2..takde alasan yg tetap.. ustazahnya pun lembut... xde garang lansung... mmg pening..nih pun aku try gak anta lg tanpa jemu..harap berjayalah... aku pun xtau smpai bila aku leh bertahan...huhuhu

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK