nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Friday, December 23, 2011

persiapan Fatihah melangkah ke sekolah..

maaf,
bagi kalau ada yg tak menyenangi entry ini...
sbb mungkin bg korang, mcm aku sorang jek kan yg anak nak masuk skolah...

tp , arggghhh aku tak kira,
korang kena layankan gak..
aku tengah JAKUN,
maklumlah anak sulung 1st and eva nak melangkah ke darjah 1..

aku mmg tengah over xcited..

peristiwa @ Sogo,
seawal pagi, sogo tak bukak lagi, kami dah terpacak kat sana,
saja taknak pegi lambat, krg org ramai...
so, kami lah pengunjung pertama sogo pada hari tu..


abah terbang dr johor, amik cuti,
khas untuk bershopping barangan skolah anak2..



Fitting pinggang...
aku nak tihah pakai baju kurung gi skolah,
asben lak nak tihah pakai skrit,
sbb kata abah, dia skolah convent, suma pompuan,
bia la dia pakai skrit sementara tihah masih kecik,
pakai baju kurung comot, tihah masih tak reti jaga baju2nya...

so, untuk menyelesaikan,
kami beli bju kurung dan pinafore campur2...
tapi yang pasti tetiap tukar2 ,
tak pakai baju yg sama dlm seminggu..



smile tihah...



beli baju, beli bag, purse,
mak nak carik stationary mereka jap..
sementara tu,
tengok dah mcm pngemis dah anak2 aku,
penat..



Tihah paling suka dapat purse dora..
tak abis2 cakap, nanti kakak nak masukkan duit sekolah kat sini..


dah abis shopping semua,
 layan jap anak2 ke tingkat 8..





pusing2,
layan2,

turun balik,
gi carik baju abah jap pulak,

anak2 dah penat,
sementara abah carik baju,
kami melepak kat tepi jap,


dok rehat celah pokok krismas,
lg aksi pengemis...hehehe


dan, apa yg kami dapat..???


baju skolah canggih brand semuanya,
sbb ramai yg advise aku brand nih,
sbb aku kan blur2 lg, taktau nak beli brand apa...



Kasut Skolah Projog 2 pasang,
kasut sport tak yah beli, lg lama elok lg..
stokin dapat free,
tapi, CBN, mmg dah ada stokin sendri,
so, wajib pakai stokin skolah tu,
stokin yg free nih leh utk aktiviti Koko jek..



bag, satu Ilham, satu Tihah



Comel tak saya..???



untuk ke skolah KAFA
aku suka tudung canggih nih,
tudung segera yg takde awning,
so, leh la aku sumbat mesin jek...
dan anak aku pun leh terus pakai jek, takyah lipat2..



dan pinafore,
sesekali pinafore, bagi dia merasa jugak pakai,
tak lah nanti dah besar teringin2 pulak,
dah besar leh pakai baju kurung full...


aksi sampingan..


kakak tangkap gmbr, adik pun sibuk
nak gak gmbr ngan ksut ben 10 barunya..
pakai kasut pun terbalik..
pe daaaa..



aik abah pun tumpang sekaki,
sama naik ngan anak,
balik sibuk mererai baju baru gak..
hehehe


dan,
berapa berabis..??
baju kurung canggih sehelai RM21.90
Kain Baju Kurung RM29.90,
Kemeja pinafore RM11.90
Pinafore Luar RM23.90
kasut Projog RM25.90
Beg Skolah Barbie RM89.90
Beg skolah Transfomers RM89.90

dan semuanya berabis...
cakap sambil gegel2..
RM 627.30...
nih baru anak sorang..
mcmne lah kalau anak2 aku dah 5 orang nanti...
mungkin masa tu tak shopping kat sogo dah,
shopping kat Mydin jek,
mak nak jimat..
as 1st, aku layankan jek kehendak alam..ecehhhh,


berbual2 ngan asben,
menitik air mata kami, bila membayangkan
tihah dah nak melangkah ke alam persekolahan
rasa macam baru semalam je melahirkan, menyusu dan mengendongnya...






24 comments:

  1. lagi 9 jam...tak sabarnya nak tunggu pkl 7 ptg..pastu naik bas lagi 5 jam...barulah dpt jumpa anak2...

    ReplyDelete
  2. Hehe...irsyad pun next year nk masuk tadika....x beli aper pun aper...

    ReplyDelete
  3. ha ah.. aku pun teringin nak tgk anak pki pinafore.. jumaat bj kurung.. comel je kan.. lgpun kurang kotornya.. leh byg nti tihah jd pengawas sekolah, siap pakai tielagik.. woot2, aku yg lebey2 kan..

    ReplyDelete
  4. comelnya tihah pakai baju sekolah.. mmg teruja kan bila nak nak mula masuk sekolah.. akak pun gitu dulu.. akak yg sibuk suruh try baju sekolah kat rumah byk kali sbb excited lebih.. he..he..

    ReplyDelete
  5. syimzus- irsyad samalah ngan Ilham kan,kan kita ngandung sama dulu.. tp ilham nye linda dah settlekan... lega suma dah x yah pikir dah..

    ReplyDelete
  6. reza- sbb tu la ayahnya nak tihah pakai pinafore byk, sbb kainnya biru pekat, kalau kotor tak nmpk ketara sgt..nmpk tomel jek kan..

    ReplyDelete
  7. hanis azla- ya allah kak..sama lah..linda pun byk kali dok suruh tihah try..sampai tihah ckp, mak nihhhhh, asik suruh kakak try baju jek..hehehe

    ReplyDelete
  8. tahniah tihah dah nak masuk darjah 1...

    wah, tu kos sekarang... akan datang mesti lg mahal kan.. tapi demia anak2, kena usaha jgk untuk bg yg terbaik kan..

    erm, inda dah x dok tmn melati ker? skrg dok mana?

    ReplyDelete
  9. maszmadi- aah masz, linda dah pindah, skrg duduk kuarters jalan duta...

    ReplyDelete
  10. tkpelah linda.. good sharing sgt ni... nti zte anak nk mask skulah blh refer blog linda ni wpun lmbt lg hehehe... complete tau linda share siap dgn abah depa sekali hiks...

    dah besar dah anak linda... selamat memulakan persekolahan ye tihah :)

    ReplyDelete
  11. alah bell, semua ibu2 akan rasa terusa yg amat sangat masa anak kita nk masuk darjah satu. kak efa dulu pun cam tu gak la, kita yg lagi sibuk nak beli itu dan ini. tahun depan anak no.2 plak nk masuk darjah satu, kakak dah darjah 3. so persiapan lagi banyak la. adik plak nak masuk tadika, dia pun nak beg jugak cam akak-akaknya.

    ReplyDelete
  12. Heheee...itu belum first day kat skolah lagi..masa tu nanti, lagi berkobar2 semangat masa dengar guru besar berucap..:)

    ReplyDelete
  13. huzaifa- tu lah k.efa, tgk tihah relax jek, bel lak yg xcited lebih..hehehe

    ReplyDelete
  14. bibu- yeke..hishh, nih yg wat lg xcited nih..hehehe

    ReplyDelete
  15. mama likha- kot nnti time likha dah besar, harganya pun dah makin meningkat..anyway tenks ztee

    ReplyDelete
  16. weh, aku pun berabis utk si abang yg nak masuk darjah satu nnt ni...berdebar weh...nnt aku pun nak buat n3..

    kesian kan pada yg anak ramai tu, ni baru sorang masuk darjah satu, aku dah gigil nak membayarnya...hehe....

    ReplyDelete
  17. x kesah pun nak update pasal barang2 ank2..blh kasi idea ngan intan sekali..intan suke mcm2 nih..hehhehehe..JAKUN..;)
    nnt intan pun update pasal ank sek..tp nnt sbb belum beli barang lg..lgpun..baru tadika..xde beli barang sgt.. ;)

    ReplyDelete
  18. tihah dah big girl... banyak nye baju tihah.. mekchu setuju dgn husband.. pakaikan dia skirt kecik2 ni.. dah besar nnti baru pakaikan baju kurung..

    ReplyDelete
  19. wahida- tu la kan, aku pun tak sangka rupanya berabis RM600 pdhal sorang jek.. mmg kalau anak ramai, mau beli cap tesco jek..huhuhu

    ReplyDelete
  20. intan-blur- salam kenal...mesti update tau.. linda pun walaupun tadika, 1st day depa suma di update, sebagai kenangan nanti2 nak tgk pun senang..

    ReplyDelete
  21. mekchu- tu lar, bju pinafore luar dia biru gelap, so, kalau kotor pun x nmpk..bdk darjah 1, manalah pandai jaga bju sgt lg..

    ReplyDelete
  22. review pasal seluar hari tu baru review.. ekekeke.. check-it-out :)

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK