nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Wednesday, August 24, 2011

Selamat Hari Jadi Tahun hijrah Ilham..

24 Ramadhan, mengikut tahun Hijrah, Lahirlah Baby 4.2kg yang comel dan montel  diberi nama MOHAMAD ILHAM ZAFRAN....

Mengimbau balik, betapa dugaannya melahirkan Ilham di bulan Ramadhan..
Ilham lahir 8 hari lewat dari jangkaan...
syawal dah makin hampir, aku dah makin rimas, bila takde tanda2 lansung yang Ilham akan keluar...
kalau bersalin time raya mcmne..huhuhu

Bincang punya bincang dgn asben, kami plan utk aku buat2 sakit...
so, hari jumaat, pagi, pergi HUKM
berlakon sakit, padahal sikit pun tak sakit,
buat2 kata baby tak gerak..
doktor chek punya chek, Doc kata, 'aik, baby awak punya ligat nih, awak kata tak gerak'...hehehe
at, last ngaku jugak kat Doc, yg aku dah rimas..takut baby lemas, mintak Doc induce..
Alhamdulillah, Doc turutkan..

Jumaat Malam, tepat jam 10..Ketuban ku dipecahkan,
terus masuk labour Room, Bertemankan Abah yang tak jemu2 memberi semangat..
mak ingat lg masa bukaan dah 8 CM..Bila mak dah makin sakit,
Abah tak henti2 meleleh airmatanya sambil memberi semangat dan membaca surah Yassin semoga dipermudahkan segalanya....

Alhamdulillah jam 2.26 pagi,
lahirlah bayi Ramadhan ini..sangat montel 4.26kg..hamek ngko...patutlah payah kemain mak meneran...

Dugaan lg, Ilham G6PD +ve..
kena tahan kat Wad 6 hari, hari yang ke 4,
keadaan Ilham makin lemah,
terpaksa masuk ICU, perlu bertukar darah dgn abah..
mak dan nanges mcm nak rak dah..
tetiap ari air mata jek...
Berdoa tak henti2, Alhamdulillah keajaiban Allah hari ke 5 surut serta merta sel2 Darah merah ilham yang pecah..
hari ke enam Doc Bagi Keluar...

Sadis, keluar Wad Malam raya...
Apapun, Mak dan Abah Lega dan syukur ke hadrat Allah SWT,
kerana mengizinkan Ilham untuk sembuh...

balik kampung dengan berpantang dan malam raya..sayu je raya...
dan esoknya, suma orang makan ketupat bagai, mak jeles...sungguh mak jeles,
tambah2 tengok air sirap melambai2...
takpe lah, demi mu anak...mak rela apa saja...

semoga Mohamad Ilham Zafran Akan menjadi anak yang soleh dengan mengambil keberkatan ramadhan ini..amin...



Ilham 2 hari selapas dilahirkan..
walaupun sakit, tapi mmg montel..
nurse suma panggil dia Big Bob...




mai tangan mak nak geget sikit..



Hohoho...
suka betul dia buat muka terkejut mcmnih...



Saya itik kwek,kwek,kwek,kwek...




saya sudah semakin membesar la mak...



menconteng dinding rumah antara kegemaran saya...



budak yang tak reti duduk diam...



Bila kena marah sbb saya tak reti duduk diam
sy akan nanges sampai tertidur...



budget la hai....



semoga anak2 mak ini akan sentiasa rapat sehingga ke akhir hayat..



video


video



Jadi anak yang berjaya ye sayang...
berjaya didunia dan akhirat...

12 comments:

  1. Anak2 linda mata semua terbontang...mcm mata ikan bawal...hua...hua...hua...

    ReplyDelete
  2. hepi beday ilham

    nnt kalu ada masa, kite jumpa kat kedai roti john ye.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Taufiq- hehehe..ikut sapa lah tu kan..hahaha

    ReplyDelete
  4. NM02- tenks dear..tapi aku kalau gi kedai roti john, xpenah bwk ilham, slalu bwk kakak jek..kalau bwk dak tocik nih, mau terbalik kuali kak ros tu nanti...huhuhu

    ReplyDelete
  5. selamat hari lahir ilham...semoga membesar dgn sihat yer...jgn notti2 tau...

    kelakar la pulak bila aku baca part ko buat2 sakit tu...kehkeh...lawak la ko ni...

    ReplyDelete
  6. wahida- tu la, aku mmg suka wat cita katun..tetiba asben aku pun leh layan aku wat cita katun blakon dpn doc..at last kantoi..nak tipu doc. mana leh beb..hehehe..
    sib baik doc. memahami..:)

    ReplyDelete
  7. selamat hari lahir buat ilham... besarnya dia masa lahir...

    ReplyDelete
  8. munna- tenks yang..mmg besar pun, sampai masa lnda bwk blk, kakak cleaner HUKM pun tegur pelik..huhuhu

    ReplyDelete
  9. cumel jerk ilham tertidur lepas nangis kat car seat tu yerk... hehe

    ReplyDelete
  10. Hepi besday..membesar dengan sihat dan baik ok

    ReplyDelete
  11. maszmadi- tu pas kena tengking tu..terkedu, nanges sampai terlena..hehehe

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK