nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Friday, June 3, 2011

cara-cara membuang kutu rambut dikepala anak...

bersambung dari cita aku http://amnybelle2606.blogspot.com/2011/06/tamatlah-sudah-riwayat-repunzel.html

penat sungguh aku mengerjakan rambut si tihah tu...
budak baya2 tihah mmg senang sgt berjangkit kutu..
kena lak rambut tihah yg tebat dan lebat mcm singa tu..
lg larrr jenuh....

kutu nih kalau jangkit kat anak, kena cepat2 buang sebelum dia merebak...
sbb dia kejap jek merebak,
dan kutu nih jugak boleh menyebabkan pemikiran anak jd lemah,
sbb kutukan isap darah kat kepala tu...

so, buat ibu2 kat luar tu, kalau anak kena kutu,
PLEASE LA CEPAT2 BUANGKANNYA..JANGAN LA BIARKAN TUNGGU SEBULAN DUA, KESIAN LA KAT MAK KWN2 LAIN YANG TERPAKSA MENGALAMI MASALAH YG SAMA SBB JANGKITAN ANAK ANDA TU...

dan ada gak carian2 di google yg aku wat utk ilangkan kutu...


aku kalau dapat engkau siap larrr, aku tindas2 ngko binatang...



nih antara info2 yg aku dapat..ini untuk cara2 tradisional...


cara pertama-

 ambil bawang putih, tumbuk lumat dan sebatikan dengan minyak masak, lumurkan pada serata rambut bungkus rambut biar sejam dua... then cuci...





cara kedua-

ambil beberapa biji ubat gegat, tumbuk hingga halus campur dgn stgh cawan minyak masak, lumur pada rambut bungkus kepala dalam sejam, ( ini berkesan utk membuang kutu, tapi jika utk membuang telur kutu bersama, guna sikat kutu, sikat bersungguh2 kat setiap pelusuk rambut)... than cuci...

cth jek nih, brand apa pun leh...



cara ketiga-

Menggunakan cuka putih. Sapukan cuka putih pada rambut. Biarkan selama 2-3 jam. Balut kepala anda dan sikat kepala anda menggunakan sikat kutu dan bilas kepala anda.Lakukan tips ini setiap 3 hari sekali sampai kulit kepala bebas dari serangan kutu rambut.

contoh cuka..



cara keempat-

Menggunakan Mayonis (original). Sapukan mayonis pada rambut. Biarkan selama 2-3 jam. Balut kepala anda dan sikat kepala anda menggunakan sikat kutu dan bilas kepala anda.Lakukan tips ini setiap 3 hari sekali sampai kulit kepala bebas dari serangan kutu rambut.

mayonis origional...brand apa pun leh ye..





cara kelima-

Sapukan sedikit minyak tanah pada rambut dan bungkus kira-kira 15 minit selepas itu syampu rambut anda.




ok kan..byk sgt cara sebenarnya, cuma bergantung pada anda utk buat cepat atau tidak sebelum merebak ke kwn2 yg lain...


cara moden lak antaranya

yg  nih syampoo..
aku dah tanya farmasi tu
katanya ubat nih lambat berkesan skit..
kena guna 2 minggu bru settle
tambah2 rambut tihah yg tebal tu...



last yg nih ubat terbaik...



dan aku seperti biasa, suka guna cara mudah, yg dipikir2 balik membazir ... tp ok la kan janji berkesan...

mahal skit,
RM26
janji settle..



isi dalamnya..sikat kutu dia pun bagus..



peralatan tambahan yg aku sediakan sendri supaya senang keroje...




dan operasi baru bermula....



ubat tu mcm berminyak...
dan mmg bagus...



setelah berhari-hari bertungkus lumus

akhirnya saya bebas !!!!!


legA mak..sampai termimpi2 pasal kutu anak nih
betapa seriusnya aku memikirkannya...
tapi bebas x bererti bebas selamanya ok...
kena slalu tgk dan jaga kebersihan rambut anak2 ni
bkn setakat rambut jek, kuku2, pusat, telinga, kerak kaki, semua kena diproses secara berkala ok..
sampai la anak2 tu pandai memprosesnya sendri..



aku si cerewet..huhuhu




31 comments:

  1. ooooooooohhhhhhhhhhhhhh ,
    teringat tym ade kutu dulu2 .. sumpah geli !
    tapi care yg letak mayonis tuu tak buat kot ... hahah , kan nanti lagi gemop kutu2 tuu :P

    ReplyDelete
  2. peachippo- hehehe..akk dulu masa kecik pun penah de kutu gak..naik tension mak akk..sian dia... skrg akk lak tension... hehehe.. akk pon rasa risau gak kalau guna mayonis tu, takut bersemut rambut..hahaha

    ReplyDelete
  3. nasib baik cepat2 buang. nasib baik lis kecik2 dulu tak pernah kena

    ReplyDelete
  4. haha pkay mayonis wuyoo bselere tngok rmbut sndrik :P

    ReplyDelete
  5. wahhh..ada cara yek...leh buat kat budak2 kat umah tu..heee

    ReplyDelete
  6. lys- beruntung x penah kena..ksu kecik2 dulu pun penah jangkit...huhuhu

    erlina- hahaha..dah mcm burger lak rambut tu...

    bunga- ha, wat cepat tau..nanti makin merebak tu..

    ReplyDelete
  7. OMG..kne telek rmbut ank ni nt..ne tau kot ade..mklum le dok ngan org..tkut gk kn jngkitn tu..tp ank sy ni sush sikit le nk bg org belek rambut dia..klu nk ikut sume cr tu maunye dia lari..ishhh..

    ReplyDelete
  8. faztee- cuba chek time dia tidur..bahaya tu, takut jangkit kat kita...sib baik tihah jenis mmg suka org belek rambut dia..lega la skit mak nye.:)

    ReplyDelete
  9. budak2 kt rumah ni pon sama.. jangkit ngn dak2 dok kg hehhe

    ReplyDelete
  10. nak tanya beli ubat kutu tu kt mana yer..nampak ok,sekali dgn sikat..anak saya pun ada.kesian sungguh...

    ReplyDelete
  11. anonymous- linda beli kat farmasi jek..time tu linda beli kat vitahelth farmacy..tak silap, kalau carik kat guardian atau watson pun ada rasanya..just print jek gmbr kotak tu tunjuk kat depa ..

    ReplyDelete
  12. terima kasih banyak ye.esok nak pegi cari..

    ReplyDelete
  13. anak pun dah mula nek kutu, banyak giler...geli tgk..nk potong rambutnya cantik, ramai advise supaya x potong, huhuhuh...tolong, kpla maknya pun dah gatal2 giler ni...nk cari gak ubat yg second tu, arap2 cuti raya haji (3 ari ni) x balik kmg pun, ada le masa nk belek kepada my gegurl..huhuhu..thanks for d info, sgt2 berguna...

    ReplyDelete
  14. Tu la masalah kutu ni mmg memeningkan kepala.. Ank dh brjangkit mse blik kg.msalah ni dh brbulan2. . Asyik kna pantau jer selalu.nk cri pon time dye tido. . Besa la bdk umo 3thn.mne nk kite belek rambut dye. . Aishhhh tension sungguh.ibunye pon dh ado ni haaa. . Rambut dh pendek mcm lelaki.trpaksa potong. . Nk try cari la ubt yg kotak hijau tu. . Hope segalanya akn brakhir. Thax dear atas info ;)

    ReplyDelete
  15. Mayonis too untok ape erk ..? Ubt licemd too boleyh dpat kt mne ..? Saya menjangkit dgan adk ipar saya niy .. taa tenang rase nya ..

    ReplyDelete
  16. alang sara - ntah mayonis tu sy tak guna pun, tp rasanya ada bahan dlm mayonis yg leh jauhkan kutu kot.. :)

    ubat kutu tu ada jual kat farmasi, guardian watson suma ada.. kalau sara nak guna tu, lepas guna, beli yg syampoo lak bg dia tol2 mati.. leh tanya kat farmasi syampoo tu skali..

    ReplyDelete
  17. As salam, saya pun tengah cari LiceMD ni. Tumpang tya vitahealth farmasi tu area mane? Saya dok jb nak kirim org KL beli nampaknye.

    Tenkiu..

    ReplyDelete
  18. As salam, tumpang tya vitahealth farmasi tu kat area mane?

    Saya dok jb nak kirim org belikan LiceMD di KL.

    Tenkiu....

    ReplyDelete
  19. hii nina, vitahealth tu saya beli dkt area ong tai kim jalan gombak, tapi skrg, vitahealth tu dah ganti dengan watson... tapi rasanya, kat mana2 farmasi ada nih, ce try cari kat jb ada jugak kot, dulu mcm pernah nampak kat farmasi apotek(ye ke nama nih ek, lupa lah, hehehe) kat BBU, jb (bandar baru uda, yg area maidin tu)... byk jugak jual kat farmasi mana2, watson guardian pun ada rasanya, kalau tak jumpa jugak, ckp ngan saya, sy leh tlg belikan..

    p.s_ lepas guna liceMD tu, pakai syampoo kutu lak ek, utk hasil yg lebih hebat..eceh..hehehe

    ReplyDelete
  20. kat mana nak dpt ubat yg last sekali tu ...farmasi just ada yg second last...bleh order dr awak tak?

    ReplyDelete
  21. my flavor- saya beli kat watson rasanya tu, tak pun guardian.. yg mana awak nak yang shampoo Aolices tu ke..?? dia botol kecik tau, kecik sgt, klau kutunya banyak, better beli dua.. kalau nak saya tolong belikan, msg saya kat FB belinda adzmi

    ReplyDelete
  22. Salam nk tnye akk gne ubt kutu y licemd 2 bpe btol untk hlngkn kutu btl2?

    ReplyDelete
  23. Salam sis..baby saya setahun berjangkit dengan jiran sebelah...untuk baby boleh guna ke ubat nih???sian dia garu2 nak tido...bila saya belek2 rambutnya, takda kutu...tapi telurnyabada...adoiiii, help me sis...sian bb
    .kecik sangat lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhai, kecik sgt nak jangkit tu, kena cukur trus la rmbutnya kot.. rambut pun halus lagi..

      Delete
  24. Salam..nk share ketensionan sy plk..ank sy yg 1st rmbut dia curl cm gmbr ank sdari bsr tu..tp dia boy..yg buat sy tension,bila tngah ulik ank smbil gosok2 kpala dia,tba2 trasa cm ada biji kcil kt rmbut,trus sy tarik,tengok2 tlur kutu..so,sy gtau hsband utk pg cukur trus rmbut ank,wlaupn syg gn rmbut dia yg comel tu,siap sy n hsband pn suma ptong rmbut,tkt pnya psl..slesai satu hal..tup2 skg kutu mnyerang lg,skali gn kpala sy pn diserang..tension sgt2 nie..yg sy tau,cik2 kutu nie dtg dr fmly yg mnjaga ank sy..mmg diaorg ada bela binatang nie,cz prnah sy pg nk amik ank sy,diaorg ngah duk servis kpala..n yg sorg ank tuan umah mmg femes antara adik-bradiknye sbg pnternak yg berjaya..tension sgt..nk cr pngasuh lain,ank dh biasa gn fmly tu..xtau la smpai bila mnda nie akn b'akhir..yg sy tau,spanjang 30thn hdp ni 1st time binatang ni hnggap kt kpala sy..so skg sy nk cuba petua yg sdari bg nie..rsau gk tkut b'jangkit kt ank pmpuan sy yg bru uur 1bln..tqvm sdari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tension, aritu smpai saya pun jangkit, tp skrg alhamdulillah, skolah anak saya, sapa yg berkutu, diberi warning 3 kali, kalau still ada, trus tindakan tatatertib..

      Delete
  25. Nk tny ibu mngandung boleh pkai ke ubat kutu tuh? bjngkit dgn anak sdare..hu3 tnsion rsenyer..hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure lak..
      boleh jek rasanya.. tp kalau tak yakin, better tanya kat farmasi tu..

      Delete
  26. berapa hari nak hilang?? Aduh

    ReplyDelete
  27. Try google liceninja depa ada buat salun treatment kutu dengan mesin.

    ReplyDelete
  28. kat mana ada jual ubat kutu licemd nie yer...area kl..maksud sy farmasi , watson atau gurdian...saya nak cari..cucu sy kena kutu dr nusery...

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK