nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Tuesday, March 29, 2011

Cara Wardina Latih Anak lekat Solat 5 Waktu...

bERBALOI PENAT LELAH KU...




by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm



Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...



I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all
my penat lelah paid off...


I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th
birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi
dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat

since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is
SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very
important to keep this in mind:-




1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong
signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun
lambat



2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau

ak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu

Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) -
lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and

say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her

never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik

cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni

melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik

cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"




3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how

we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita,

bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK

solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua

kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!

I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will

NEVER miss our solat.....



4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask

her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do

it with LOVE diselang seli dgn strictness)



5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak

tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love

her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3

kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar

dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau

TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.




Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna
solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for
her..and guess what????




She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i
wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy
and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi
cakap".....cair nya hatiku ini.



Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im
sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims
that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the

world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!



And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as
how Rasulullah asked us!



I love you all!!! Good night.....


But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak
boleh diajar berjalan terus...fahamkan?


seperti cerita daku di sini...klik..klik..











warisan ku..Nur Fatihah Amni..






PS:- sejuk hati baca cerita wardina nih, sekarang pun setiap kali solat, daku akan tanya tihah, kakak nak ikut mak sembahyang x..???.. xnak push lg, sbb dia baru 5 tahun lebih...

dan pesanan untuk diri ini...menilai diri ini,....daku juga memerlukan perubahan, seperti wardina dulu dan sekarang, supaya menjadi contoh yang baik buat anak-anakku...insyallah, perubahan itu akan datang...









.

13 comments:

  1. alhamdullillah.. betul tu.. kena latih dari awal.. bagi anak2 suka nak wat.. kan

    ReplyDelete
  2. suke cara dia
    tu sbb wt entri dia..ehehh..thnk komen blog
    nt nk share gk le psl tip solt cara dia ni..dakwah

    ReplyDelete
  3. TERUSKAN perjuangan............

    moga tihah menjadi anak yg soLeh.....

    ReplyDelete
  4. jassani- tul kan..kalau besar2 baru nak tegur, tu yang liat tu..

    faztee- leh, amik la gak tuk share, utk kebaikkan bersama..

    opida- thanks yang...aminnn

    ReplyDelete
  5. eh.. nak share jugak la.. best arrr .. nk ajar anak juga.. :)

    ReplyDelete
  6. fira- amik la, untuk faedah kita bersama..:)

    ReplyDelete
  7. kak su, nak share cerita wardina ni kat blog lis blh? baguslah cara dia ni

    ReplyDelete
  8. elle- boleh lis, amik lah, kita tolong share benda baik mcmnih, satu ibadah gak kan..:)

    ReplyDelete
  9. Bagusnya..terpegun baca cara Wardina ngan anak2 dia tu ye..boleh tak akak share kat blog akak? halalkan ye..:) anyway..Akak dah lama follow your blog..

    ReplyDelete
  10. ariana's- hiii, salam kenal, eh, dah lama follow, awat x komen2, kalau slalu komen2, leh la kita keep friend..:)

    amik la, linda x kisah, sebarkan benda baik mcmnih kan ibadah jugak...:)

    ReplyDelete
  11. Timekasih sekali lagi..Salam kenal..comel betul ank2 linda..anak2 akak dah besar2..:)tu yang dok baca cara wardina asuh ank2 dia solat tu..Memang kena sabar dan usaha..:)

    ReplyDelete
  12. insyallah... azam kene kuat

    ReplyDelete
  13. thanks kak su. baguslah kalau kak su dpt latih tihah ngan ilham camtu.

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK