nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Monday, January 10, 2011

Resepi nasik dagang ala belle..

salam, lama pulak x buat post...pe kbr semua...sesaje nak buat post resepi nasik dagang yg hubby aku ckp xde tandingan dr nasik2 dagang lain yg dia biasa mkn...(xtau la bodek ke apa, tp yg pasti kalau aku buat nasik dagang dia akan tambah berkali2)..hehehe

dan sebenarnya 2-3 org kengkwn aku mintak resepi nih..sbb simple cara aku.. sampai satu pagi, boss aku call kul 8 pg dan ari cuti, tanya mcmne aku buat nasik dagang simple tu...


NASI

bahan-bahannya

beras nasik dagang (yg warna merah tu)..byknya ikut selera family tu
santan pekat (sesuaikan dgn sukatan nasik tu)..(mcm nak buat nasik lemak)
bawang besar sebijik
bawang putih 5 ulas
sejemput halba
1/2 inci halia
garam secubit

cara-caranya

1. basuh beras sampai bersih, masukkan santan pekat sesuai dgn sukatan nasik,
2. gaulkan suma bahan2 diatas, masukkan garam secubit
3.masak dlm rice cooker..dah masak gaul rata (mcm ala2 nasik lemak)

KUAHNYA

1-2 ekor ikan tongkol (direbus dgn 1 kpg asam keping 1jam bg ilang bau hamis, kemudian toskannya)

bawang besar sebijik
bawang putih 5 ulas
halia 1/2 inci
halba campur
asam keping 2-3keping (bergantung pd saiz)
tomato sebijik
cili padi (kalau suka pedas), dibelah dua
santan sekotak (pakai santan kotak jek senang)
1 paket rempah kari ikan apa2 brand (aku suka adabi), bancuh dgn air sikit

CARA-CARANYA

1. Tumis bwg besar, bwg putih, halba campur, halia sampai naik bau,
2. masukkan rempah kari yg dah dibancuh dgn air sedikit..tumis sampai garing
3. masukkan ikan, kacau slow2,
4. masukkan santan + tambah air sedikit (anggaran sekotak santan tu)
5. masuk tomato, cili padi, asam keping
6. garam, pak aji..

so, tu jek..simple...kuahnya mcm kari ikan biasa...

penyeri2nya

1. goreng keropok
2. rebus telur asin
3. budu potong cili padi..
4. sambal belacan cili merah perah limau nipis

dah cukup membuatkan hubby saya menambah 5-6 kali... sampai nak pengsan dia mkn byk sgt..


nasik masak dlm rice cooker jek senang..
malas nak kukus..



Gulai ikan Tongkol
(kalau korang ternmpk telur rebus dlm kuah tu, sila abaikan,
tu perisa tambahan telur utk anak2 ku)..



penambah selera
 (sorry, gambar x kreatif)



bersepah..tgh2 mkn bru tringat nak tgkp gmbr..
hehehe


P.s : kalau de org terengganu klantan nak marah aku sbb olah resepi nih sorry ek..aku buat ikut cara yg memudahkan aku..








5 comments:

  1. wahhhhhhhh nampak sedap... kat umah ni kalau wat pun sorang2 je nak makan.. yang lain tak suka makan nasi dagang.. kalau teringin.. gi beli bungkus je.. kat pasar tani... :( tapiiii i like nasi dagang... :)

    ReplyDelete
  2. jassnani- hehehe..aah la kan, kalau kat umah, kita sorang jek yg minat mkn, sure xde mood nak buat..nak masak, mesti ikut selera hubby suka mkn pe... psr tani tu kena pilih2 gak, kalau nasib sedap, luck la, kalau xsedap, muka pun mula la berkerut...

    ReplyDelete
  3. naper makan nasi dagang ngan budu...maner ader rasa nieee...xpernah wat lah...mkn nasi kerabu ngan budu pernah lah...hehehehe

    ReplyDelete
  4. Hmmm..sue saya buat nasi dagang lagi best...

    ReplyDelete
  5. Huwaaaa....best nyer....buat terliur jerk...nak buat gak la....

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK