nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Wednesday, January 19, 2011

mari belajar ttg animal...

salam...

pe kbr...idea nak update blog byk tul..bertimpa2..tp malasnye nak menaip...

crita kat bwh nih dah jd antara aktiviti aku memlm..
mengajar anak2..kdg2 ajar bersungguh2..
kalau aku xlarat..
ajar sipi2 jek..
antara ajar sipi2 ialah mcm nih larr..
ajar secara santai..
janji ada something yg anak2 aku blaja utk hari tu...


buku yg bagus utk pembelajaran awal anak2..
aku beli dkt promoter jenis 'budak yg dtg jual2 time tgh mkn'..
'kak,kak, nak beli buku nih, promosi kak'..
kesian, aku beli larr..
murah jek..kualiti pun bagus..
dan mmg berbaloi..



gambar2 yg cantik...



what it is..???
penguinnnnn...



fatihah yg tgh study dgn duduk secara brutal



adik yg mmg agak taksub ngan animal lg2 la suka...



mak : who knows what it is..????
anak2..berebut2 nak jawapppp..monkeyyy...



This is giraffe...


mcm2 cara + stail aku buat agar anak2 aku blaja setiap malam..
dan rasanya setakat ini berbaloi..
ilham yg 3 tahun sudah mengenal ABC dan 123...
cuma jawi jek aku agak gagal..nak kena anta org ajar jugak..
stat bln dpn, dua2 org nak kena anta dah ke umah ustazah ngaja ngaji..
susah jugak nak bg pendidikan yg terbaik..
mcm2 pengorbanan perlu dibuat..


patut la mak aku dulu slalu marah2 bila aku xnak blaja/baca buku..
aku dulu mmg malas blaja..
jenuh la gak mak aku bebel2..
siap blakon buat2 study pun pernah..xsenonoh tul..hehehe
dan skrg baru aku mulai paham..
skrg aku pun dah mula jd gitu..
mcm mak aku...hehehe

 



Tips aku yg mungkin logik digunaJika anak2 anda suka bermain ngan buku, sepah2 kan, conteng2 kan, kekdg koyak2 kan... jgn marah!!!!, cuma ajar dia cara yg betul utk menggunakan buku2 tu....berkali2 ajar pun xpe, lg pun kalau sepah, bknnya xleh kemas lepas tu kannn..???ajar la skali cara2 kemas kat anak2 tu..

kalau anda marah + bebel2, itu sebenarnya memupuk minda anak2 yg bahawa 'buku itu menyusahkan, buku itu jahat'...so, lama2 anak2 pasti akan xsuka ngan buku lg...time tu, xpayah la nak bising2 dia x study la pe larrr, sbb anda sndri yg set minda dia dr kecik + baby2 lagi yg buku tu menyusahkan...
(ni teori aku, logik ke x, xpasti..tp yg pasti berkesan utk my big family)...

3 comments:

  1. best nya buku tu.. heran plak su, tak de pulak org yg datang menjual kat su .. hehe.. nanti nak kena cari la kan..

    anyway, btul2, jadi ibu mmg mencabar, nak dapat yang terbaik untuk anak :-)

    ReplyDelete
  2. sue- mmg bagus buku tu..hard cover..gambar cantik..tebal...mcm2 animal ada...ada kartun pooh lg..RM25 jek..kalau de terjumpa lg linda belikan..ramai gak yg tanya psl buku tu..

    ReplyDelete
  3. Jadi Ibu ni banyak cabarannya kan....

    Saya pun malam2 jadi cikgu gak...saya jadi cikgu BM.....Ayah dia lak jadi Ustaz...ngajar ngaji...tapi budak sekarang ni cepat belajar kan...Sekali dua kali ajar dah ingat dah...

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK