nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Wednesday, October 13, 2010

resepi kari ayam, triffle, dan sambal goreng..

aku ada special request dr kwn2 yg mintak resepi..sebenarnya aku nih x la pandai masak pon..bedal2 jek..janji hubby aku mkn licin, dah cukup memuaskan hati aku.. kalau masak2 beria2 tp dia xmakan sgt..mmg sedih, tahap nak nangis pun ada..hehehe



ok, stat dr kari ayam..nih kwn skolah teknik aku dulu mintak..siti munirah a.k.a ateh, dari dulu sampai skrg, comel jek si ateh nih..dan supaya xnak menghampakan permintaan ibu mengandung yg comel nih, ini la dia..taraaaa



Bahan-bahan

1 biji Bawang Besar (hiris)
6 ulas bawang putih (hiris)
halia, agak2 besar ibu jari (hiris)
2 kuntum bunga lawang
1 sudu kecik jintan manis
1 biji kentang potong empat (pemanis)
1 paket serbuk kari (aku suka pakai babas) - bancung dgn air
1 kotak santan ( aku suka pakai santan harmoni, sbb pekat + sedap banding yg lain)
ayam- byk agak2 sefamily kecik yg mkn

Cara-cara

1. Tumis Bwg besar, bwg putih, halia, bunga lawang dan jintan hingga kekuningan.
2. masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dgn air td..tumis skali hingga agak2 garing.
3. masukkan ayam, gaul2 ayam ngan rempah + bwg yg tgh tumis tu
4. biar dlm 1 1/2 min
5. masukkan santan 1 kotak, then masukkan air biasa..(slalu ikut sukatan guna balik kotak santan tu..agak2 dlm satu suku kotak santan tu)...masukkan kentang..
6.biar mendidih..masuk garam dan pak aji ikut citarasa..
7. dah masak, tutup le..:)

- sedap mkn ngan ikan masin, sambal belacan...kegemaran hubby sy..


Triffle simple..

seterusnya,triffle nih senang + simple je, xmkn byk masa + menarik.. triffle nih diminta oleh k.linda,kakak senior masa teknik dulu..kami satu course, sedorm..lama kita x jumpa kan kak..:)




Bahan-bahan

1 gulung kek swiss roll
1 tin susu cair
1 tin fruit coctail / tin peach (utk gmbr nih sy guna peach)
2 1/2 sudu gula
3 sudu besar tepung kastard (bancuh dgn air suam)
1 paket agar2 jelly (saya beli yg jely nona perisa ros, merah2 nmpak cantik)

cara-cara

lapisan pertama
1. basahkan kek gulung tu dgn air dari fruit cocktail tu..lembab2 kannya.. then aturkan penuh dlm bekas utk lapisan bwh..

lapisan kedua
2. sementara itu, masak susu cair dan gula sampai agak2 mendidih then masukkan bancuhan tepung kastard td..kacau sampai pekat...tutup api dan biarkan sejuk 1 min,
then sira bancuhan ni atas kek yg dlm bekas td..

lapisan ketiga
3. masak jelly td ikut arahan kat paket jelly yg dibeli tu..
sementara tu, atur buah2/peach (ikut suka asal buah2an)..
bila siap masak jelly tu, sejukkan dua minit..then sira atas bekas td untuk lapisan ketiga..

then masukkan dlm peti sejuk..biar dlm 2-3 jam..dan leh makan...simple kan, nih pun hubby sy suka..:)


Sambal Goreng

yg nih Nids yg mintak....lama dah dr bln posa lg, sebenarnya kami saling x mengenali, kenal melalui blog je, tp ntah mcm ada chemistry ngan nids nih..mcm dah lama kenal..mcm selesa je ngan dia.. dan borak punya borak, rupanya kecik dunia nih..rupanya dia kwn baik ngan sepupu aku kat kedah..nice u know u..:)



bahan-bahan

1 1/2 biji bawang besar (hiris)
6 ulas bwg putih (hiris)
segengam ikan bilis di goreng garing (ketepikan)
kentang 2 bijik besar, potong kecik2, goreng garing (ketepikan gak)
cili api, agak2 pemasak mkn pedas byk x..
cili boh dlm 3 1/2 sudu besar
air asam jawa (pekat) satu sudu besar

cara-cara
1. tumis bawang besar, bwg putih agak2 kuning, cili api then cili boh..goreng hingga garing masukkan ikan bilis dan kentang yg dah digoreng td skali...
2. kacau2, masukkan air asam jawa, (kalau suka berair, tambah kan air sikit)
3. boh garam sikit, pak aji, dan gula..(gula byk sikit dr garam)..
siap...


tu je resepi chef utk kali nih...selamat mencuba..muahhhh

No comments:

Post a Comment

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK