nuffnang

nuffnang

Followers

online user

Friday, October 15, 2010

kalau anak selsema..gunalah alat ini..:)

korang kalau anak selsema mcmne..??aku dulu masa anak baby2 lg, aku sedut je ngan mulut..then ludah la, aku tau ramai yg mencebik geli kalau aku ckp ini..tp apa nak geli kan, anak kita..baby sgt lg..dan aku sanggup berkorban apa saja utk anak2 aku, walaupun benda itu mmg menggelikan..

dan de kwn aku yg sanggup biarkan idung anak dia tersumbat, sampai termengah2 anak dia nak tarik nafas, aku suruh dia sedut, 'geli' katanya..aku suruh beli alat penyedut, dia kata 'xsempat2 nak keluar shopping'.. then aku marah, 'kalau mcm tu sampai tuggu hg nak kuar shopping, sanggup la hg tgk anak hg tercungap2 xleh bernafas nih'..??? senyap je dia..buat muka donno..aku plak yg sedih tgk anak dia yg baby 3bulan tercungap2, sampai berbunyi nafasnya.. xtahan, kesian, aku yg tolong sedutkan hingus anak dia guna mulut aku..
yg aku geram, bkn dia nak trima kasih, ' tp time aku tgh sedut, menjerit2 dia dok geli uwek, uwek, buat2 nak muntah'.. geram aku..aku hempok ngan sofa baru tau..dia tau aku marah dia, sbb aku bebel2 kat dia xsudah...kalau dia baca entry ni pon, sure dia tersenyum...(hg tau kan sheery)..hehehehe

dan yg nak menambahkan aku menghempok dia ngan tv plak ialah bila, sminggu lepas tu, dtg opis, dia ckp, anak aku selsema lg..krg hg tlg sedut lg ye...hampehs...oh, no..skali je ye pelawaan iteww.. anak hg, hg buat sndri..hehehe

kalau korang yg jenis geli menggunakan cara manual, aku sarankan guna alat ni..
aku stat guna alat ni bila anak aku dah 2 tahun, susah nak sedut sndri dah..alat nih boleh diguna utk bby baru lahir lg..so, kengkwn leh la cuba...


brand pigeon, aku beli kat sogo..




Turn Tihah (Tihah ni posing je, xselsema pon)


Turn ilham (bdk ni yg selsema)


taraaa, hasilnya..ni biasa2 je..kalau selsema dia byk, full satu botol..
selalunya bila aku sedut pakai alat nih, selsema dia sure xlama..paling lama dua hari (tu kira lama giler la)..tp kalau xsedut, mau dua minggu dok meleleh jek..


senang kan...:)

7 comments:

  1. haah r, bagus gak.. tak penah jumpa yg cam ni.. beli yg picit2 tu je.. tu pon susah gak nak kuar.. berape rega dia ek?

    ReplyDelete
  2. K.N- xmahal..tp linda xsure brp harga dia, sbb dah lama..tp dlm rm10 kebawah kot..murah je..

    ReplyDelete
  3. Linda, is penah wat kat arissa gak mcm yg Linda buat tuuu.. mase dia nk msuk 3bln dia selsema.. dgr mmg mcm geli.. tp ble wat kat ank sndri mmg otomatik jd x geli kan.. sbb x smpai ati tgk dia nafas bunyi2 tu mengatasi segalanya..

    tp respek spring la Linda leh wat kt ank member tu..

    nk kene carik gak la ala ni.. good info.. tq Linda..

    ReplyDelete
  4. benz, kalau tak sedut pun bleh jugak guna seawater nasal spray jenama STERIMAR.. bagus menda ni....clear trus tiap kali kita spray.. kak eja ada post pic dalam entry tu..

    ReplyDelete
  5. is- aah, tul, sbb xsampai ati, sedut gak la..lg pun bby kan suci lg, hingus dia pon de bau2 syurga....hehehe

    k.eja- Sterimar..ok, nnti ben surf post yg k.eja buat...ada byk brand sbnrnya..ikut keselesaan ibu bapa.. tp yg mcm k.eja punya ni x sedut kan..mcm menarik..

    ReplyDelete
  6. oooo boleh cari mcm ni. sbb baby sy umo 9m kerap jugak selesema. sian tgk dia :'(

    ReplyDelete
  7. Salam Puan,
    Saya ingin mengucapkan terima kasih di atas entry ini.
    Pernah jugak isteri saya menggunakan balm untuk legakan selsema anak.
    Namun saya juga gunakan satu produk Krim sapuan DrSneez (thrudermal biotechnology).
    Alhamdulillah berjaya...Pada peringkat bayi amatlah membantu melegakan selsema dan hidung tersumbat dengan cepat.
    Lawati page saya untuk info di
    http://anasuzieshoppe.blogspot.com atau https://www.facebook.com/AnasyedDrsneez

    ReplyDelete

pendapat kwn2 amcm..???

MAI LA KLIK